Poniedziałek, 19 lutego 2018r.

Imieniny: Arnolda, Konrada, Marcelego

Strona główna / Gastronomia

Gastronomia

Zamierzasz świętować Międzynarodowy Dzień Pizzy?

Dzisiaj Międzynarodowy Dzień Pizzy. Placek z ciasta drożdżowego z sosem pomidorowym, mozzarellą i dodatkami ma rzesze miłośników na całym świecie. Jest jednak również grono osób, które nie przepadają za pizzą, ponieważ uważają, że jest ona niezdrowa. Czy rzeczywiście?

czytaj więcej

Przepis szefa kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Sernik na zimno w słoiczku z wiśniami

W święta wszyscy zajadamy się pysznym sernikiem. Jeśli jednak chcecie zaskoczyć w tym roku, nie tylko siebie, ale i swoich bliskich, przygotujcie go w wersji na zimno i podajcie w efektownych słoiczkach. Spód z kruchych ciasteczek w połączeniu z rozpływającą się w ustach masą kajmakową, a na górze krem jogurtowy i ulubione wiśnie. Sprawdźcie sami jak smakuje ta nowoczesna wersja sernika, którą przygotował Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy.

czytaj więcej

Przedświąteczna dieta

Zupa z ciecierzycy i soczewicy z chrupiącym pieczywem

Choć trwający właśnie Adwent nie wiąże się tak silnie z postnym jedzeniem jak ma to miejsce w przypadku Wielkiego Postu przed Wielkanocą, to dobry czas, aby pomyśleć o przedświątecznej diecie oczyszczającej albo chociaż o wprowadzeniu do swojego menu wspomagających odchudzanie i zdrowych produktów.

czytaj więcej

Sushi z wędzonym łososiem i serkiem

Japoński akcent w kuchni? Przygotuj własnoręcznie pyszne sushi. Domowe smakuje najlepiej, gdyż sami możemy zdecydować jak zestawimy nasze składniki i co najważniejsze mamy ogromną satysfakcję z samodzielnego przygotowania. W naszej propozycji postawiliśmy na prostotę i wyrazisty, a zarazem delikatny smak. Wędzony łosoś, który swoim aromatem pobudza nasze kubki smakowe, to wyśmienity duet z aksamitnym serkiem śmietankowym. Taka propozycja przypadnie do gustu wielbicielom jak i nowicjuszom sztuki jedzenia sushi.

czytaj więcej

Zielono mi! Letnie, zielone pasty do pieczywa

Letnie wizyty na bazarku to prawdziwy festiwal smaków. Bób, groszek i zioła czekają – świeże, soczyście zielone i pełne naturalnych witamin. Wystarczy kilka minut blanszowania, najprostszy blender, odrobina masła i przypraw, aby zmieniły się w idealne na upały, aromatyczne pasty do pieczywa. Dowiedz się, jak je przygotować.

czytaj więcej

Przekąska jakiej jeszcze nie znacie!

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą

Cukinia – bogate źródło cennych witamin, warzywo lekkostrawne i przede wszystkim bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w wersji na ciepło. Skoro tyle z w niej dobrego udajmy się do kuchni i przyrządźmy pyszną, a zarazem prostą przekąskę. Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i aromatyczną kiełbaską wyglądają tak apetycznie, że w mig znikną ze stołu!

czytaj więcej

Szparagowy zawrót głowy

Gościły już w menu starożytnych Greków i Rzymian, nazywane jedzeniem królów były jednym z ulubionych przysmaków Ludwika XIV. Sezon na szparagi właśnie się rozpoczyna. Te delikatne, zielone lub białe łodygi to prawdziwe bogactwo witamin i składników mineralnych. Warto więc włączyć je do naszego wiosennego jadłospisu, zwłaszcza że ich przyrządzenie jest naprawdę proste, a możliwości wykorzystania i połączeń niemal nieograniczone.

czytaj więcej

Wielkanocne jajo w nowej odsłonie

Barwione łupinami cebuli, malowane wielobarwnymi farbkami, zdobione skrobanym deseniem. Jajo jest nieodłącznym elementem Wielkanocy – nie tylko jako ozdoba święconki, ale przede wszystkim jedna z najważniejszych potraw na wielkanocnym stole. Może warto w te święta, zamiast tradycyjnych jaj z majonezem, chrzanem czy w tatarskim sosie, urozmaicić nieco menu? Podpowiadamy, jak podczas tegorocznego śniadania wielkanocnego zaskoczyć najbliższych jajkiem w zupełnie nowej odsłonie.

czytaj więcej

Dieta na wiosenne przesilenie

Superfood po polsku

Wiosna to nie tylko zmiana pogody, ale także prawdziwa metamorfoza dla naszego organizmu, który musi przestawić swój tryb pracy z zimowego na wiosenny. Problemy z koncentracją, przemęczenie, bóle mięśni, mniejsza odporność na stres, senność, wypadanie włosów to tylko niektóre objawy wiosennego przesilenia. Jak sobie radzić z jego negatywnymi skutkami? Doskonałym rozwiązaniem jest superfood w polskim wydaniu, czyli produkty zawierające mnóstwo minerałów, witamin i antyoksydantów. W jakich produktach można znaleźć polskie odpowiedniki nasion chia, jagód goji i orzechów pekan?

czytaj więcej

Doskonały dorsz

Doskonały i delikatny dorsz w sosie maślano-cytrynowym – i dzisiejszego dnia nic więcej nam do szczęścia nie potrzeba. To danie zaskakuje swoją prostotą, łatwością przygotowania, a przede wszystkim smakiem. Intrygujące połączenie łagodnego dorsza, który wprost rozpływa się w ustach oraz słodko-kwaśnego sosu na bazie masełka i cytryny będzie idealną propozycją na obiad dla dwojga.

czytaj więcej

Kuchnia prosto z Podhala!

Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.

czytaj więcej

Pomysł na postną przekąskę

Mini kanapeczki z konfiturą z buraka i śledzikiem

Karnawał i huczne zabawy za nami, teraz czas na spokojniejsze spotkania w małym gronie. Na takie okazje idealną propozycją będzie śledzik w nietypowym wydaniu – jako zwieńczenie mini kanapeczek. Odpowiednio wykrojone kromeczki z pełnoziarnistego chleba tostowego wystarczy udekorować pierzynką z twarożku i wytrawną konfiturą z buraka. Ta lekka i smaczna przekąska świetnie sprawdzi się w czasie postu.

czytaj więcej

Tłusty czwartek

Kaloryczna masakra

Chyba każdy z nas radośnie celebruje pączkowe szaleństwo w tłusty czwartek. Aby zapewnić sobie pomyślność na nadchodzący rok należy zjeść choć jednego pączka. Znając życie większość z nas nie zatrzyma się na jednym faworku czy pączku i na dzisiejszy dzień odpuści sobie rygory diety. Sprawdziliśmy ile wysiłku trzeba będzie włożyć dzień po, aby pozbyć się zbędnych kalorii.

czytaj więcej