Poniedziałek, 19 lutego 2018r.

Imieniny: Arnolda, Konrada, Marcelego

Strona główna / Gastronomia / Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Kuchnia prosto z Podhala!

Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Kuchnia góralska to połączenie prostoty i głębi aromatów. Nie bez powodu zatem jednym z ulubionych dań koneserów kuchni regionalnej są Moskole z oscypkiem. W towarzystwie aromatycznej kiełbasy i złocistej cebulki, okraszone świeżym szczypiorem zasmakują każdemu. Ta jedna z najstarszych potraw Podhala ma szansę na stałe zagościć w wielu polskich domach.

Moskole z oscypkiem i kiełbasą Kruchą Kmicica

Składniki:
- kiełbasa Krucha Kmicica „Gzella” 250g
- ziemniaki 1kg - jajko 1 szt.
- mąka pszenna ok. 1 szklanka
- oscypek 150g
- sól, pieprz do smaku
- cebula 1 średnia szt.
- olej 2 łyżki
- świeży czosnek niedźwiedzi lub szczypior 1 pęczek

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odcedzić i wystudzić. Przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, pokrojony w kostkę oscypek i przyprawy do smaku. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyłożyć powstałe ciasto na stolnicę, wyporcjować i uformować równe placki. Moskole powinny być grube na ok. 1,5 cm i mieć owalny kształt. Tak przygotowane, upiec na złoty kolor na suchej patelni lub odrobinie oleju.

Kiełbasę pokroić w grube plasterki, a cebulę w krążki i podsmażyć razem na oleju.

Wyłożyć na talerz Moskole i gotową kiełbasę z cebulką. Całość posypać posiekanym czosnkiem niedźwiedzim lub szczypiorem.

Smacznego!

Autor: informacja prasowa
comments powered by Disqus