Poniedziałek, 19 lutego 2018r.

Imieniny: Arnolda, Konrada, Marcelego

Strona główna / Gastronomia / Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą

Przekąska jakiej jeszcze nie znacie!

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą

Foto: Sfera Group

Cukinia – bogate źródło cennych witamin, warzywo lekkostrawne i przede wszystkim bardzo smaczne. Możemy przyrządzać ją na wiele sposobów, ale najlepiej smakuje w wersji na ciepło. Skoro tyle z w niej dobrego udajmy się do kuchni i przyrządźmy pyszną, a zarazem prostą przekąskę. Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i aromatyczną kiełbaską wyglądają tak apetycznie, że w mig znikną ze stołu!

Muffinowe cukinie nadziewane Kiszką Ziemniaczaną i kiełbasą Polską z Kociewskiej Spiżarni

Składniki:
- Kiszka Ziemniaczana (np. firmy Gzella) - 200g
- Kiełbasa (np. Polska z Kociewskiej Spiżarni firmy Gzella) - 100g
- cukinie młode okrągłe - 2szt.
- rozmaryn świeży - 1 gałązka

Dip z pomidorów suszonych:
- pomidory suszone z oleju (razem z olejem) - 200g
- bazylia świeża - 3 gałązki
- papryka słodka - 1 łyżeczka
- papryka ostra - 1 łyżeczka
- woda - 100ml
- cukier brązowy - 1 płaska łyżeczka

Wszystkie składniki dokładnie zmiksować i gotowe.

Wykonanie:
Cukinie przekroić na pół i wydrążyć z gniazda nasienne. Z kiszki ziemniaczanej ściągnąć osłonkę, dodać pokrojony rozmaryn i wymieszać. Napełnić połówki cukinii farszem z kiszki. Kiełbasę pokroić w jednocentymetrowe plasterki i pionowo umieścić je w farszu. Tak przygotowane upiec w piekarniku w temperaturze 180 st.C przez około 45 minut. Podawać z dipem z suszonych pomidorów.
Smacznego!

Autor: ED
comments powered by Disqus