Czwartek, 21 września 2017r.

Imieniny: Jonasza, Mateusza, Hipolita

Strona główna / Przepis

Przepis

Sezon grzybowy w kuchni rozpoczęty

Prawdziwie leśna uczta

Jedni tęsknią za słońcem, inni długo wyczekują chłodniejszych dni i wilgotnego powietrza, które sprzyjają pojawianiu się grzybów. Te największe skarby lasów wczesnej jesieni możemy kosztować na wiele sposobów. Jakie rodzaje grzybów znajdziemy w polskich lasach, na co zwracać uwagę przy ich zbieraniu oraz z czym najlepiej je zestawiać w kuchni? Zdradzimy Wam kilka tajemnic i podpowiemy, jakie przepyszne dania przyrządzić z grzybów.

czytaj więcej

5 powodów, dla których warto jeść czerwone porzeczki

Eliksir zdrowia i urody

Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?

czytaj więcej

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha!

czytaj więcej

Chłodnik ogórkowo-miętowy

Lipcowa pogoda nas nie rozpieszcza, na zmianę leje, później słońce i znowu deszcz, do tego duchota. W takie dni najczęściej nie mamy ochoty na przygotowywanie skomplikowanych, ciepłych potraw, stąd idealnym pomysłem na obiad lub kolację jest chłodnik. Tym bardziej, że sezon ogórkowy w pełni.

czytaj więcej

Przekąski w 5 minut na majówkowy piknik i grillowanie

Wszyscy z utęsknieniem czekamy na wspólne pikniki na świeżym powietrzu z rodziną i przyjaciółmi. To właśnie podczas nadchodzącego długiego weekendu majowego wielu z nas rozpocznie sezon grillowy. Miejmy nadzieję, że pogoda pozwoli na relaks na świeżym powietrzu.
Poza tradycyjnie królującymi kiełbasami i marynowanymi karkówkami przygotujmy szybkie dodatki i przekąski. I wcale nie musi być to sałatka z pomidora i zielonego ogórka.

czytaj więcej

Nekrolog

  • Ryszard Szot

    żył 71 lat

    Zm. 17.09.2017 r.

    Ceremonia pogrzebowa
    odbędzie się dnia 21.09.2017 o godz. 15:00

    Na Cmentarzu Komunalnym w Świeradowie Zdroju. Msza Św.żałobna odbędzie się o godz 7.00 w Kościele Parafialnym

    Zawiadamia pogrążona w smutku i żałobie Rodzina

    Pogrzeb organizuje firma M.Siergun