Środa, 22 listopada 2017r.

Imieniny: Cecylii, Wszemily, Stefana

Strona główna / Przepis / Sałatka brokułowa z winogronami

Sałatka brokułowa z winogronami

Foto: SFERA Group

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha!

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  •  brokuły świeże 2 szt. -
  • winogrona czerwone 150g -
  • boczek wędzony 100g -
  • cebulka prażona
  • 2 łyżki - migdały całe 50g -
  • Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”) 3 łyżki -
  • majonez 1 łyżka -
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego!

Autor: SFERA Group
comments powered by Disqus