Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 listopada 2024 13:54
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

W jesiennym menu nie może zabraknąć grzybów w przeróżnej postaci! Polecamy przepis na pożywne pęczotto z kurkami i czipsami z jarmużu. Do wykonania dania potrzebujemy jedynie kaszy pęczak, świeżych grzybów, warzyw i ziół – niecałe pół godziny i pyszny obiad gotowy!
Pęczotto z leśnymi grzybami, czipsami z jarmużu i świeżym rozmarynem

Składniki:

2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)

500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,

1 duża cebula pokrojona w kostkę,

2 ząbki czosnku drobno posiekane,

2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,

500ml bulionu lub wody,

1 garść jarmużu,

1 łyżka posiekanej natki pietruszki,

1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,

olej do smażenia,

3 łyżki masła,

sól i pieprz.

Sposób wykonania:

Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.

Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.

Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama