Składniki:
2 saszetki kaszy pęczak (np. marki Halina)
500g świeżych leśnych grzybów, opcjonalnie mogą być pieczarki, boczniaki lub kurki,
1 duża cebula pokrojona w kostkę,
2 ząbki czosnku drobno posiekane,
2 pomidory obrane i pokrojone w kostkę,
500ml bulionu lub wody,
1 garść jarmużu,
1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
1 łyżka posiekanego świeżego rozmarynu,
olej do smażenia,
3 łyżki masła,
sól i pieprz.
Sposób wykonania:
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Jarmuż smażyć na głębokim oleju aż będzie chrupiący, osuszyć na papierowym ręczniku i delikatnie posolić.
Grzyby pokroić w mniejsze części i obsmażyć na łyżce masła. Doprawić do smaku.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, dodać cebulę z czosnkiem i smażyć aż zmięknie. Dodać pomidory i pęczak. Smażyć przez chwilę. Jak woda odparuje dodać jedną chochelkę bulionu. Za każdym razem jak woda odparuje dodawać kolejną cześć bulionu aż zostanie jedna chochelka. Dodać grzyby i ostatnią porcję bulionu. Dodać grzyby, natkę, rozmaryn i łyżkę masła. Wymieszać i doprawić. Na koniec dodać jarmuż.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze