Połączenie bogatej w białko, obniżającej cholesterol ciecierzycy z zawierającą błonnik soczewicy w formie pożywnej zupy z lekkim pieczywem chrupkim to idealna propozycja zarówno na przedświąteczny post, jak i oczyszczenie organizmu po żywieniowych grzeszkach w czasie świąt.
POSTNE, ALE NIE NUDNE – ZUPA Z CIECIERZYCY I ZIELONEJ SOCZEWICY Z CHRUPIĄCYM DODATKIEM
Składniki na 4 porcje
- ciecierzyca – 300 g
- soczewica zielona – 300 g
- bulion warzywny – 2 litry
- sól i pieprz – do smaku
- sos sojowy – 3 łyżki
- rozmaryn – 3 gałązki
- Pieczywo chrupkie żytnie z sezamem Dan Cake – 4 kromki
Przygotowanie:
Ciecierzycę namoczyć, odstawić na kilka godzin. Soczewicę gotować na bulionie warzywnym do miękkości. Ugotowaną soczewicę doprawić solą, pieprzem, dodać sos sojowy i rozmaryn. Całość zmiksować. Namoczoną ciecierzycę ugotować w osolonej wodzie, odcedzić. Ugotowaną ciecierzycę połączyć z przyprawioną, zmiksowaną soczewicą. Podawać z kromką pieczywa chrupkiego żytniego z sezamem od Dan Cake.
Smacznego!
Przepis poleca ekspert Dan Cake Robert Muzyczka – szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Napisz komentarz
Komentarze