Nie daj się nabrać na proste sztuczki
Producenci żywności próbują różnych zabiegów, aby zachęcić nas do zakupu swoich towarów. Przykładem jest oznaczanie produktów napisem „naturalny” czy „tradycyjny”, tak aby uchodziły one za ekologiczne, podczas gdy na podstawie etykiety można się przekonać, że wcale takie nie są. Pamiętajmy: „Zgodnie z definicją, prawdziwa żywność ekologiczna to taka, która została wyprodukowana bez użycia pestycydów, sztucznych nawozów, antybiotyków i chemicznych środków ochrony roślin. Musi mieć ona odpowiedni certyfikat i być odpowiednio oznaczana” – mówi w wywiadzie dla agencji informacyjnej infoWire.pl Ewa Marchlewska, dietetyk kliniczny z poradni Mój Dietetyk.
Czytaj etykiety
Zanim zdecydujemy się na zakup danego produktu, powinniśmy dokładnie zapoznać się z jego etykietą. Należy zwrócić uwagę na skład. Kierujmy się zasadą, że im coś mniej przetworzone, tym lepsze. Jest to istotne m.in. przy wyborze przetworów mięsnych. Poza tym patrzmy na daty ważności. Jeśli kupimy produkt z bliskim terminem przydatności do spożycia, może się okazać, że nie zdążymy tej żywności wykorzystać. Co do warzyw i owoców, uważajmy, żeby nie były przejrzałe.
Napisz komentarz
Komentarze