Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 26 listopada 2024 19:26
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Eliksir zdrowia i urody

Soki, lody, ciasta, torty, kremy, tartaletki, dżemy, galaretki, koktajle, a nawet dressing sałatkowy oraz glazura do mięsnej pieczeni – aż tyle jest w stanie zdziałać niewielka i zupełnie niepozorna czerwona porzeczka. A żeby było jeszcze ciekawej, jej kulinarne możliwości to zaledwie początek długiej listy zalet, jakie w sobie kryje. Co jeszcze, poza plejadą nieznanych dotąd kompozycji smakowych możemy zyskać wprowadzając czerwone porzeczki do codziennego menu?
Eliksir zdrowia i urody

Intensywna, kwaśna nuta, przeplatająca się z delikatnie pojawiającą się na drugim planie goryczką, to zapowiedź nie tylko wielu udanych kulinarnych ekscesów. Kwaśny, intensywny smak to najlepszy dowód na to, że podobnie jak cytryna, aronia, jabłka czy dzika róża również nieduże, szkarłatne perełki są pełne cennych dla zdrowia składników.

W młodym ciele zdrowy duch
Wspominając o porzeczce czerwonej nie można przemilczeć wysokiej zawartości witaminy C - 100g owoców to około 40-45 mg witaminy, co stanowi blisko 60% dziennego zapotrzebowania. To właśnie dzięki niej porzeczkowe specjały zyskują wiele cech prozdrowotnych. Do najważniejszych z nich należy wzrost odporności organizmu oraz neutralizowanie wolnych rodników, odpowiedzialnych za procesy starzenia. Z tego samego powodu porzeczki mogą przyczynić się do szybszej poprawy samopoczucia w czasie przeziębienia, w czym pomaga obecność witaminy P ułatwiającej wchłanianie witaminy C.

Sekret nieskazitelnej cery
Działając pozytywnie na organizm od wewnątrz, czerwone porzeczki wywierają również duży wpływ na wygląd zewnętrzny. Zawarty w nich kwas askorbinowy wzmacnia naczynia krwionośne, dzięki czemu może przyczynić się do wyrównania kolorytu skóry i ograniczy ryzyko powstawania tzw. „pajączków”. Ponadto, miąższ z czerwonych porzeczek zmieszany z odrobiną glinki czerwonej zamieni się w naturalną maseczkę, która pozwoli uporać się z problemami typowymi dla cery trądzikowej.

Apetyt na lekkość
Czerwone porzeczki od wieków słyną ze swego zbawiennego wpływu, jaki wywierają na układ trawienny. Dietetycy jednogłośnie rekomendują włączenie tych drobnych owoców do diety w momencie, gdy zaczyna doskwierać nam niestrawność, nadkwasota, a nawet brak apetytu. Właściwości te są pochodną dużej zawartości pektyn, czyli substancji obecnej w błonniku, która ulega rozpuszczeniu, a zatem jest dobrze wchłania przez organizm – mówi dietetyk Paulina Domagała.

Ciśnienie pod kontrolą
Kolejną korzyścią, wynikającą ze składu chemicznego czerwonych porzeczek, jest zapobieganie nadciśnieniu tętniczemu. Obecne w nich potas i witamina PP pełnią bowiem bardzo ważną rolę zarówno w regulowaniu poziomu cholesterolu we krwi jak również usuwaniu wspomnianych wolnych rodników - zapobiegając miażdżycy i chorobom układu sercowo-naczyniowego.

Menu pod znakiem porzeczki
Smak i składniki odżywcze powodują, że czerwone porzeczki należą do grona owoców niezwykle uniwersalnych. Po pierwsze, mogą stać się elementem diety osób o wrażliwym układzie trawiennym. Po drugie, apetycznie dopełnią zarówno słodkie delicje, jak i specjały bardziej wytrawne. W letnim sezonie absolutną koniecznością są babeczki i kruche ciasta wzbogacone dodatkiem świeżych owoców. – Umiejętnie dobierając dodatki możliwe jest stworzenie w zaskakująco krótkim czasie deserów imponujących tak w smaku, jak i pod kątem estetyki. Spody tortowe jasne zamienią się w perełkę cukiernictwa, jeśli przełożymy je bitą śmietaną i udekorujemy gałązkami czerwonych porzeczek i borówek amerykańskich – mówi Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake. Aby owoce efektownie lśniły warto za pomocą pędzelka nanieść na nie odrobinę glazury, którą można wykonać w kilka sekund, rozcieńczając łyżeczkę ulubionego dżemu wodą. – Podstawą dla letniego śniadania w kontynentalnym stylu stać się mogą gofry z dodatkiem porzeczek, cukru pudru i polewy czekoladowej, które doskonale smakować będą z filiżanką czarnej kawy – dodaje ekspert. Również fakt, że porzeczki są owocami sezonowymi, nie będzie przeszkodą dla wykorzystania ich jesienią i zimą, jeśli z wyprzedzeniem przygotujemy gęste sosy, dżemy i syropy. Mini tarteletki wypełnione pistacjowym kremem i polane sosem na bazie porzeczki będą eleganckim deserem o każdej porze roku.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: DzgTreść komentarza: Spokojniej, poczekaj jeszcze chwilę.Data dodania komentarza: 26.11.2024, 18:26Źródło komentarza: Świeradów-Zdrój powoła Straż MiejskąAutor komentarza: NudaTreść komentarza: Racja, totalnie NIC się w tym mieście nie dzieje. Ani pracy, ani wspomnianych restauracji, ani rozrywek, dziura zabita dechami.Data dodania komentarza: 26.11.2024, 18:01Źródło komentarza: Lubań. Podatki w górę, ale będzie budżet obywatelskiAutor komentarza: BogdanTreść komentarza: Kolejne spotkanie, kolejna wypita kawusia, zjedzone ciasteczka, i nic po za tym. Dumnie brzmiące hasła... Ludzie przedstawieni na tych fotografiach na czym Wy się znacie ? Bo na pewno nie na Energetyce, i co ma wspólnego wasz temat ze strefą na której działa 5 firm produkujących dla zachodu, a reszta to zawalające się hale, i "przepiękny" krajobraz. ŻenadaData dodania komentarza: 26.11.2024, 17:48Źródło komentarza: Energetyka, współpraca i nowe cele. V Posiedzenie Rady Rozwoju Obszaru Gospodarczego SSEMP S.A.Autor komentarza: IgnacTreść komentarza: Porażka ,,,,, nic te ameby nie potrafią tylko sięgać do kieszeni mieszkańców .Żaden ani poprzedni ani ten nie może zrozumieć że miasto musi samo zarabiać ,baszta zamknięta szukaj dzwoń by zwiedzić, sztolnia zamknięta,zamiast pokazać podziemne miasto jakim jest lubań jakie tunele były odsłonięte obok fontanny i w innych częściach to tak wszystko marnieje ,ani nie zjesz w tym mieście ,nie zwiedzisz ,nie zabawisz szkoda gęby strzępićData dodania komentarza: 26.11.2024, 17:00Źródło komentarza: Lubań. Podatki w górę, ale będzie budżet obywatelski
ReklamaPowiat Lubań
Reklama