Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 23 kwietnia 2025 01:31
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Suszone śliwki jako naturalny sposób na zdrowe jelita

Śliwki to jedne z najpopularniejszych owoców w naszym kraju. Są mięsiste i pyszne w swojej świeżej postaci, ale prawdziwe bogactwo witamin, minerałów i składników odżywczych kryje się w ich suszonej formie. Powinni je wprowadzić do diety wszyscy ci, którzy cierpią na problemy z trawieniem i układem pokarmowym oraz spożywają ciężkostrawne posiłki. Suszone śliwki to naturalny sposób na zdrowe jelita i poprawę ich perystaltyki. Można je jeść jako dodatek do dań lub jako samodzielną przekąskę. Jakie są korzyści z wprowadzenia do jadłospisu suszonych śliwek, jak oddziałują one na organizm i czym wyróżniają się te smakowite owoce? Wyjaśniamy!
  • 27.11.2024 16:49
  • Autor: Grupa tipmedia
Suszone śliwki jako naturalny sposób na zdrowe jelita

Świeże a suszone śliwki - czy jest jakaś różnica?

Mogłoby się wydawać, że to ten sam owoc, a jednak suszone śliwki różnią się od swoich świeżych odpowiedników i to dość znacząco. Nie chodzi jedynie o wygląd, chociaż jest on zauważalny na pierwszy rzut oka - po ususzeniu śliwki są pomarszczone i mają ciemniejszy kolor. Różnica dotyczy również smaku oraz wartości odżywczych. W procesie suszenia owoc zyskuje wiele bardzo cennych właściwości. Zawierają między innymi pięć razy więcej witaminy A oraz siedem razy więcej błonnika pokarmowego. Suszone śliwki dostępne w sklepie online ze zdrową żywnością Promienie Słońca są słodsze w smaku niż w swojej świeżej postaci oraz posiadają charakterystyczną, mięsistą konsystencję.

Jakie składniki odżywcze zawierają suszone śliwki?

Suszone śliwki stanowią bogactwo związków chemicznych, witamin i minerałów niezwykle cennych dla ludzkiego organizmu. Zawierają duże ilości błonnika pokarmowego, antyoksydantów, przeciwutleniaczy, witamin (C, B6, A, E, K), ryboflawiny, kwasu foliowego, niacyny, tiaminy oraz ważnych pierwiastków (szczególnie wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu). Są polecanym składnikiem diet wegańskich i wegetariańskich. Dobrej jakości, pożywne suszone śliwki dostępne są w sklepie internetowym z orzechami, bakaliami i zdrową żywnością Promienie Słońca.

Jakie korzyści zdrowotne ma spożywanie suszonych śliwek?

Zawartość wielu cennych dla organizmu związków mineralnych i witamin sprawia, że spożywanie suszonych śliwek ma ogromny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. Korzyści płynące z wprowadzenie do diety tych suszonych owoców to między innymi:

  • wsparcie układu pokarmowego i regulacja procesów trawienia;
  • poprawa perystaltyki jelit, łatwość wypróżniania się i przeciwdziałanie zaparciom;
  • zapewnienie uczucia sytości na dłużej oraz uniknięcie uczucia ciężkości po spożytym posiłku (dzięki obecności błonnika pokarmowego);
  • poprawa przemiany materii i pomoc w ustabilizowaniu cukru we krwi;
  • obniżenie poziomu tak zwanego złego cholesterolu;
  • poprawa wyglądu cery, opóźnienie procesu starzenia się, zapobieganie pogłębianiu się zmarszczek, nawilżenie, odżywienie i natłuszczenie naskórka;
  • pomoc w walce z bezsennością;
  • poprawa ogólnego samopoczucia i wzrost energii.

Kto powinien jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki powinniśmy jeść nie tylko od święta. Jest to smakowity i łatwodostępny produkt, który powinien znaleźć się szczególnie w diecie osób, które:

  • miewają problemy z zaparciami;
  • chcą wspomóc procesy trawienne i pracę układu pokarmowego;
  • mają zbyt wysoki poziom cholesterolu i cukru we krwi;
  • chcą poprawić (przyspieszyć) metabolizm;
  • chcą uniknąć podjadania między posiłkami i uczucia ciężkości po posiłku;
  • są na diecie wegetariańskiej, wegańskiej lub odchudzającej;
  • pragną zadbać o stan skóry i zachować młody wygląd;
  • szukają zdrowej, pożywnej, smacznej przekąski.

W jakiej formie jeść suszone śliwki?

Suszone śliwki będą doskonałą przekąską samą w sobie. Można jeść je samodzielnie, podobnie jak inne pożywne orzechy i bakalie dostępne w sklepie online Promienie SłońcaTe zdrowe owoce będą również znakomitym urozmaiceniem i dodatkiem do:

  • jogurtów, owsianek i musli śniadaniowych;
  • wypieków i ciast (szczególnie drożdżowych, mazurków, a także czekoladowych);
  • wszelkich dań słodkich i deserów, na przykład lodów;
  • sosów, dipów i dressingów;
  • dań głównych, na przykład mięs i pierogów;
  • kompotu z suszek, który warto przygotować nie tylko w Wigilię!

Czy suszone śliwki są kaloryczne? Ile dziennie można ich jeść?

W porównaniu z innymi bakaliami lub orzechami, suszone śliwki nie są zbyt kaloryczne. Na 100 gramów produktu przypada około 280 kcal. To i dużo, i mało, jednak owoce te są bardzo sycące, więc spożycie zaledwie kilku sztuk zwykle pozwala zaspokoić ochotę na słodycze. Eksperci żywieniowi zalecają, aby dziennie jeść nie więcej, niż 50 g suszonych śliwek, czyli około 5-6 sztuk. Tę ilość można stopniowo zwiększyć w zależności od potrzeb organizmu oraz pożądanego efektu. Wprowadzając do diety produkt (szczególnie, jeśli dotychczas w jadłospisie nie było wielu składników bogatych w błonnik), warto zacząć od 2-3 sztuk dziennie i systematycznie zwiększać tę ilość. Należy również pamiętać, aby suszonych śliwek nigdy nie spożywać na pusty żołądek.

Artykuł sponsorowany


Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Kobiety Kobietom
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama