Kiedy kupujemy herbatę, warto kierować się kilkoma kryteriami. Pierwszym z nich jest wygląd. Liście muszą mieć jednorodny kształt oraz jednakową wielkość. Należy również upewnić się, że w opakowaniu nie ma za dużo patyków i innych niepotrzebnych rzeczy.
Drugą istotną kwestią jest smak i zapach. O ile tego, jak herbata smakuje, w sklepie stwierdzić w stanie nie jesteśmy, o tyle to, jak pachnie, już tak. Niestety aromat herbaty, który czujemy w puszce, nie zawsze przekłada się na smak w filiżance. Dlatego trzeba uważać.
Trzecie ważne kryterium to cena. „Herbata jest napojem drogim, więc nie ulegajmy reklamie, w której producent kusi nas bardzo tanią herbatą, np. w cenie 5,59 zł za 100 torebek, ponieważ nie wiadomo, co w nich jest” – mówi Julia Popcowa, ekspertka Ahmad Tea.
A która herbata będzie lepsza dla naszego zdrowia: czarna czy zielona? „Herbaty te pochodzą z tego samego krzewu herbacianego, więc nie można jednoznacznie stwierdzić, że jedna jest zdrowsza od drugiej. Na to, jakie składniki i substancje są w nich zawarte, wpływa oczywiście sposób produkcji. Dlatego też herbata czarna i herbata zielona mają różne właściwości” – zauważa rozmówczyni.
„Jeżeli chcemy napić się w zimny, rześki poranek, bardzo dobra będzie herbata czarna z jakimiś dodatkami rozgrzewającymi. Z kolei w gorącym lecie świetnie sprawdzi się herbata zielona. Jedna i druga rewelacyjnie wpływają na przemianę materii, ilość wolnych rodników w organizmie, perystaltykę jelit i układ trawienny. Przy wyborze proponuję kierować się więc własnymi upodobaniami, smakiem, doświadczeniem oraz tym, jak się czujemy i na co mamy ochotę” – radzi ekspertka.
Napisz komentarz
Komentarze