Główny Inspektor Sanitarny informuje, że w próbkach jaj pobranych przez organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej z następujących partii produktów:
- Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30051328, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;
- Super jaja 10 sztuk, rozmiar M, klasa A Wyprodukowano przez Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35A, 63-900 Rawicz, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL30101312, daty minimalnej trwałości: 05.12.2016 oraz 06.12.2016;
- Jaja średnie M 30 sztuk klasa jakości A, klasa wagowa M Wyprodukowane przez: Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o., Żylice 35a, 63-900 Rawicz, Polska, kod pakowni: PL 30225901, kod na skorupce jaja: 3PL08101301, data minimalnej trwałości: 03.12.2016;
stwierdzono obecność Salmonella Enteritidis. Wymienione powyżej produkty pobrane zostały do badań w sklepach sieci DINO POLSKA S.A.
Główny Inspektor Sanitarny o powyższych wynikach poinformował Inspekcję Weterynaryjną, w celu podjęcia odpowiednich działań nadzorczych wobec producenta. Spożycie jaj wskazanych w komunikacie stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia, dlatego nie należy ich spożywać.
Firma Fermy Drobiu Woźniak Sp. z o.o. poinformowała Głównego Inspektora Sanitarnego, że podjęła szereg działań mających na celu zapewnienie bezpieczeństwa jaj wprowadzanych do obrotu przez tę firmę.
Napisz komentarz
Komentarze