Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
sobota, 23 listopada 2024 23:35
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Grzyby nie dla każdego

Grzyby mają tylko walory smakowe – brakuje im wartości odżywczych i są ciężkostrawne. Lekarze proponują ograniczyć ich spożycie do minimum, a niektórym osobom całkowicie odradzają jedzenie.
Grzyby nie dla każdego

Dzieciom poniżej dziesiątego  roku życia nie podajemy grzybów w ogóle – wyjątek mogą stanowić pieczarki, ale w małych ilościach. Z jedzenia grzybów powinny zrezygnować także osoby z problemami żołądkowymi, chorobami nerek czy wątroby. Pozostałe osoby, w tym kobiety w ciąży, muszą ograniczyć ich spożycie.

- Z ok. 3 tys. rodzajów grzybów w Europie 160 gatunków jest bardzo niebezpiecznych dla życia ludzi. Kolejne 140 uznaje się za potencjalnie trujące. W Polsce dopuszczone do obrotu lub produkcji przetworów są tylko 42 gatunki. Mitem jest, że grzyby, które jedzą robaki, są jadalne dla człowieka. Tak samo to, że srebrna łyżeczka włożona do wywaru grzybowego zrobi się ciemna, gdy zetknie się z toksynami grzybów trującychmówi lekarz Arkadiusz Miller  - Niektóre grzyby są bezpieczne tylko, gdy jemy je po raz pierwszy, np. piestrzenica kasztanowata. Przy kolejnym spożyciu dochodzi do silnej reakcji alergicznej, która może zakończyć się tragicznie – dodaje ekspert

- Aby potrawa z grzybów nie była ostatnią w życiu, trzeba się na nich znać. Grzyby powinny być zbierane do przewiewnych koszyków, w żadnym wypadku nie należy wkładać ich do foliowych reklamówek, ponieważ powoduje to zaparzanie i przyspiesza psucie. Grzybów nie można przechowywać zbyt długo, nawet zamrożonych. Mogą doprowadzić do osłabienia organizmu i biegunek o bardzo ciężkim przebieguinformuje lekarz.

Grzybów nie należy łączyć z alkoholem. Niebezpieczne jest też zażywanie lekarstw zawierających alkohol na 2 dni przed ich jedzeniem i 3 dni po zjedzeniu. Ścina on w żołądku białko grzybów, które staje się jeszcze bardziej odporne na działanie soków trawiennych.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

SJ1977 08.10.2014 20:51
,,Grzyby mają tylko walory smakowe – brakuje im wartości odżywczych'.....!!!!?????Co to za bzdura.Redaktor chyba nie do końca zapoznał się z tematem na który pisze.(nie radzę mu chodzić na grzyby :-)A taka jest prawda:Na podstawie chemicznego składu grzybów jadalnych można śmiało stwierdzić, że są one pełnowartościowym produktem spożywczym, zawierającym wszystkie podstawowe składniki - węglowodany, białka, tłuszcze, witaminy, minerały, które są niezbędne dla rozwoju organizmu oraz podtrzymywania jego procesów życiowych.

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama