Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 25 listopada 2024 02:41
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Choć Halloween już za nami, to sezon na królową jesiennych warzyw wciąż trwa. Polecamy przepis na pyszną zapiekankę makaronową, którą przygotujemy i efektownie podamy w dyni! Farsz wykonany z dodatkiem kurczaka, zapiekany pod pierzynką z sera będzie niezwykle sycący, a dodatek aromatycznych ziół takich jak szałwia i bazylia, podkreśli delikatny smak dyni.
Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem

Makaron zapiekany w dyni z porem i kurczakiem
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy

 

Składniki:

1 średnia dynia

400 g makaronu papardelle

300 g mięsa z uda kurczaka

300 ml Śmietana 30% np. od OSM Piątnica

2 średnie pory

300 miąższu z dyni

3 łyżki masła

6 listków świeżej szałwii

10 listków świeżej bazylii

100 g tartego żółtego sera

4 łyżki oleju

sól i pieprz do smaku

 

Wykonanie:

Z dyni odciąć pokrywkę, wydrążyć środek , wysmarować wnętrze olejem i podpiec w piekarniku w 160oC przez ok. 20 minut.

Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo, następnie odcedzić i zahartować zimną wodą.

Kurczaka pokroić w kostkę, posolić i popieprzyć do smaku, a następnie podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na złoty kolor. Następnie dodać pokrojony w półkrążki por (bez mocno zielonych części) dodać masło, cząstki miąższu z wydrążonej dyni i całość poddusić 2-3 minuty na wolnym ogniu. Do całości dodać wcześniej przygotowany makaron, śmietanę, pokrojoną w paseczki szałwię, bazylię i całość wymieszać.

Nafaszerować dynię, posypać serem, przykryć dyniową pokrywką i zapiec w piekarniku w 180oC przez ok. 30-40 minut.

 

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama