Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 27 listopada 2024 03:26
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!

Majówka to świetna okazja, by spędzić czas z przyjaciółmi oraz rodziną i zjeść aromatyczne potrawy z rusztu. Aby grillowanie zakończyło się kulinarnym sukcesem, wystarczy zastosować kilka prostych zasad. Podpowiadamy, jak piec zdrowo i czym się kierować wybierając produkty na ruszt. Sprawdź nasze wskazówki i zostań mistrzem grilla!
Majówka – czas na grilla! Sprawdź, jak grillować smacznie i zdrowo!

Grillowanie pozostawia dużą dowolność, jeśli chodzi o wybór produktów. Nie musisz trzymać się sztywnego menu – najważniejsze, aby jedzenie smakowało Tobie i Twoim gościom, a czas na świeżym powietrzu był miło spędzony.

Co wrzucić na ruszt, czyli grillujemy nie tylko kiełbasę

Polacy od lat najchętniej wybierają na ruszt kiełbasę. – Tradycyjna kiełbasa ma wielu amatorów, którzy wręcz nie wyobrażają sobie ucztowania bez tej wędliny. Cenimy ją za smak, ale także za możliwość szybkiego i łatwego przygotowania na ruszcie. Swoich zwolenników mają też marynowane mięsa: karkówka, żeberka i boczek. Jednak pamiętajmy, że grilla mogą urozmaicić nie tylko potrawy typowo mięsne, np. w naszym regionie, na Kurpiowszczyźnie popularna jest kiszka ziemniaczana. To wyrób na bazie ziemniaków z dodatkiem boczku i przypraw, nadziewany w cienkie jelita. Wyśmienicie sprawdza się na ruszcie, trzeba tylko pamiętać, żeby w połowie pieczenia ją odwrócić, aby zarumieniła się z obu stron, jak również nakłuć, aby jelito nie popękało. Podajemy ją z przypieczoną na złoto cebulką – mówi Małgorzata Wódkiewicz ekspert Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka, producenta m.in. wyrobów dedykowanych na grilla.

Szybki grill bez przygotowań

Na pomysł przygotowania grilla często wpadamy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie trzeba spędzić pod chmurką! Okazuje się, że grill wcale nie musi być pracochłonny, wystarczy że skorzystamy z gotowych produktów, a przygotujemy go bardzo szybko. – W takiej sytuacji sprawdzą się pakowane, już zamarynowane w kompozycji przypraw, mięsa gotowe do wrzucenia na ruszt, np. z linii „Super grill”, czyli karkówka, żeberka i boczek. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Po gotowe, zamarynowane i przyprawione mięsa sięga coraz więcej konsumentów. Jest to podyktowane nie tylko brakiem czasu, ale także bezpieczeństwem i gwarancją jakości takich produktów. Na opakowaniu zwykle widnieje nazwa producenta oraz data określająca optymalny termin do spożycia, dzięki czemu można mieć pewność, że mięso jest świeże. Niestety przy kupowaniu wyrobów na wagę nie jest to czasami już tak oczywiste i trzeba dokładnie zweryfikować źródło pochodzenia oraz świeżość produktu – wyjaśnia ekspert z Pekpolu.

Grilluj smacznie i zdrowo

Bez względu na to, jakie mięso czy wędliny wybierzesz na ruszt, kieruj się kilkoma zasadami, dotyczącymi obróbki produktów. – Ważne jest przede wszystkim odpowiednie pieczenie. Pamiętajmy, że do grillowania potrzebujemy nie ognia, a żaru. Produkty na ruszt połóżmy dopiero wtedy, gdy na rozżarzonych węglach pojawi się cienka warstwa popiołu. Mięso nie powinno mieć kontaktu z płomieniami, lepiej nie kłaść go bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej używać specjalnych tacek do grillowania, wtedy tłuszcz nie będzie kapał na węgiel. Mięso kładźmy wysoko na ruszcie, przynajmniej 15 cm nad żarem, warzywa zaś jeszcze wyżej. Pamiętajmy też o marynacie - ochroni mięso przed przypaleniem, wzbogaci jego smak, a jego konsystencja będzie delikatniejsza – tłumaczy ekspert z Pekpolu.

Grilla powinno się rozpalić przynajmniej pół godziny wcześniej, a kiedy ogień się zgasi, możemy zacząć piec na powstałym żarze.

Dziś proponujemy trzy przepisy na smakowite dania z grilla.

 

Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

  • karkówka w marynacie „Super Grill” ZM Pekpol
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 plastry boczku ZM Pekpol
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.

 

Kiełbasa z salsą paprykową

Składniki:

  • 1 opakowanie Kiełbasy Ostrołęckiej ZM Pekpol

salsa paprykowa:

  • 3 świeże papryki w różnych kolorach
  • 2 średnie cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 ogórki konserwowe
  • 2 łyżki cebulki marynowanej
  • 100 ml wody
  • 100 ml keczupu pikantnego
  • 2 łyżki oleju
  • płatki chill
  • sól
  • cukier

 

Jak przygotować:

Na patelni podsmażyć kiełbasę, aż się zarumieni. Następnie paprykę i cebulę pokroić w średniej wielkości kostkę i lekko podsmażyć na oleju. Dodać czosnek pokrojony w plasterki, ogórki konserwowe pokrojone w cząstki i marynowaną cebulkę. Całość podlać wodą i chwilę poddusić. Dodać keczup, płatki chilli, sól i cukier do smaku. Salsę doprowadzić do wrzenia, a następnie ostudzić. Podawać razem z podsmażoną kiełbasą.

 

Grillowana kiszka ziemniaczana ze szparagami i bakłażanem

Składniki:

  • Kiszka ziemniaczana ZM Pekpol
  • szparagi
  • krążki białej cebuli
  • bakłażan

Jak przygotować:

Kiszkę ziemniaczaną grillujemy na tacce do grillowania. Przed pieczeniem kiszkę powinniśmy nakłuć w kilku miejscach wykałaczką, aby w trakcie pieczenia nie popękało jelito. Co jakiś czas powinniśmy delikatnie ją obracać. Następnie dodajemy krążki cebuli, plastry bakłażana i szparagi. Całość grillujemy aż się przyrumieni.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

luna 16.05.2019 19:42
Ja uwielbiam grillować, do tego zimne piwko, ,najlepiej perełka no i niebo w gębie.

M-Cz-H 03.05.2019 16:46
A przed laty "grillowali" nas zaborcy. Naród już zapomniał? Obłudnicy kościelni organizują msze rocznicowe, podczas gdy to właśnie biskupi kościoła byli jedną z głównych sił wspierających targowicę. Polska Konstytucja 3 Maja, była drugą na świecie konstytucją, po konstytucji USA i miała z nią wiele podobieństw. Niosła ze sobą nowy ustój, zniesienie starych przeżytych i nieprzystających do rzeczywistości składników ustroju państwowego. Powstał ustrój państwa na tamte czasy nowoczesnego i mogącego się odbudować. Ponadto zapewniała zrównanie mieszczan i szlachty a także utrudniała znacznie wszelkie nadużycia związane z pańszczyzną. Przez wieki biskupi, opaci i ksienie klasztorów, jako posia­dacze folwarków nie tylko wymagali od chłopów powinności pańszczyźnianych, lecz wyróżniali się w ich ściąganiu szczególną chciwością i bezwzględnością, a w tępieniu nieposłuszeństwa chłopów szczególną nieludzkością i okrucieństwem. Duchowieństwo katolickie zaprzęgło religię katolicką w służbę interesu szlachty. Kazań niedzielnych — chłopi polscy musieli wysłuchiwać pod karą kijów (patrz Kodeks klasztoru kasińskiego, Świętochowski, "Historia chłopów polskich",). Zadaniem tych kazań było utrzymywanie chłopów w religijnym szacunku dla panującego po­rządku społecznego; w pokornym godzeniu się z poddaństwem, przywiązaniem do ziemi oraz pana niczym nieolnicy i pańszczyzną w uniżonym posłuszeństwie dla ich wykorzystywania. Zadaniem proboszczów było pozbawienie chłopa poczucia godności osobistej. Szlachcic płacił księdzu za to, żeby ten robił z chłopa pokorne bydlę. Przeciwnicy Konstytucji mówią o tym, że jej wprowadzenie doprowadziło do upadku, podczas gdy fakty są inne. Mianowicie Rzeczpospolita bez przyjęcia konstytucji nadal musiała by słabnąć, tak jak słabła przed wprowadzeniem konstytucji. Dlatego uważam, że przy wprowadzeniu konstytucji nie było tak naprawdę nic do stracenia. Kraj i tak czekał upadek. Stare skostniałe konserwatywne betony szlacheckie nie mogły jednak poradzić sobie z osłabieniem swej społecznej pozycji. Dlatego zawiązali konfederację targowicką z Carycą rosyjską na czele. I co ważne przy poparciu biskupów katolickich. Często się przy okazji bogacono na grabieży, jak choćby rzeczywisty przywódca konfederacji targowickiej na Litwie biskup Kossakowski, gdy zagarnął bezprawnie dobra skarbowe na sumę 900 000 złotych polskich. Odpowiednio potraktował go Tadeusz Kosciuszko. Mianowicie kazał powiesić. Na nic się zdały słowa, które biskup mówił w swej obronie,"Iż osoba każdego bi­skupa święta jest i nietykalna" podobnie jak i innego zwolennika targowicy oraz przeciwnika Sejmu Czteroletniego biskupa Ignacego Jakuba Massalskiego, powieszonego przez tłum warszawski na konopnym lejcu. Na karę śmierci został skazany kolejny ważny biskup Wojciech Skarszewski, na którego 11 września 1794 roku Sąd Kryminalny Wojskowy -wydał wyrok na "pełnego bezdennej chciwości" biskupa Wojciecha Skarszewskiego, uznając go winnym zdrady ojczyzny i skazując go "na karę śmierci przez szubienicę publiczną". W sprawie skazanego bi­skupa interweniowali u Kościuszki: król, dwie kochanki bi­skupa i nuncjusz papieski. O interwencji nuncjusza pisała wówczas "Gazeta Rządowa" (nr 73): "Ksiądz Nuncjusz Sto­licy Apostolskiej udał się do Najwyższego Naczelnika i rozpo­ścierając żale Ojca Świętego przekładał, jak ten ubolewa, że liczne ukarania za zbrodnie przeciw naro­dowi zwłaszcza na biskupów padają i że w ich osobach prześladowanie religii upatrywać będzie; zatem Najwyższy Naczelnik... potwierdzając we wszystkim dekret sprawiedliwy Sądu Kryminalnego Wojskowego względem księ­dza Skarszewskiego karę śmierci tylko na wieczne więzienie przemienił” Ułaskawienie zdrajcy pod presją nuncjusza wywołało wśród powstańców warszawskich wielkie oburzenie na Kościu­szkę. Na znak protestu cały komplet sędziowski podał się do dymisji. Wtedy Kościuszko napisał do prezesa sądu list z uspra­wiedliwieniem: "Zważywszy, że zupełne odrzucenie próśb papieża mogłoby ściągnąć ze strony onego kroki (ekskomunikę A. N.), które w ludziach pełnych jeszcze przesądu i ciem­nym po prowincjach pospólstwie mogłyby sprawić wrażenie niebezpieczne w skutkach dla powstania naszego ... aprobując dekret we wszystkich punktach karę śmierci na wieczne i ścisłe więzienie przemieniam” Papieże prawie zawsze występowali w obronie zdrajców biskupów, chroniąc ich przed zasłużona karą za zdradę argumentem, że osoba biskupa — mimo popeł­nienie największych zbrodni — jest święta i nietykalna, stoi ponad prawem państwowym, a władzy państwowej, która karze biskupa za zdradę, grozili ekskomuniką.

MłotemCzarnąHołotę! 01.05.2019 19:20
Francuzi kilkanaście lat temu grilowanie-rzecz pospolitą w okresie letnim na świecie całym rzetelnie zbadali i podali nie najlepszą dla grilujących wiadomość - podczas jednego grilowania nolens volens (kiedy na rozżarzony węgiel kapie woda, sól z tłuszczem i inne "zaprawy-marynaty") powstaje tyle dioksyn ile po spaleniu 15000 paczek papierosów... Smacznego Państwu nie życzę bo nie jestem hipokrytą...

Kucharek 02.05.2019 14:10
Dlatego co bardziej rozgarnięci podczas grillowania nie kapią na żar węgielkowy tłuszczem, solą i przyprawami. A kulinarne ciemnogrodzie i tak niegodne tego świata niech się truje, im wczesniej z niego zejdzie tym mniej potruje.

VinaTusca 01.05.2019 12:25
Weekend majowy 2019 - deszczowy i chłodny w całej katolickiej Polsce. Na całym obszarze od południa po nad-morze chłodny wiaterek, opady deszczu a nawet ze śniegiem... Ożesz kurfa przenajświętsza! Zawodzą modlitwy czy to może kara za uprawiane bałwochwalstwo i inne narodowe przejawy hipokryzji naczelnych ewangelizatorów Europy? Na to XV lecie...

Tusek 02.05.2019 14:14
Jakoś ten nasz pogański Dolny Śląsk i okolice oszczędził przez pierwsze dwa dni... Może w swej łaskawości jeszcze ze dwa pozostawi w słoneczku.

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama