Przez kilka godzin, przy doskonałej pogodzie zespoły prezentowały się na plenerowej scenie ustawionej na lubańskim rynku. Prezentacje oceniało jury pod przewodnictwem Andrzeja Drozdowicza, prezesa Dolnośląskiego Oddziału Polskiego Związku Chórów i Orkiestr.
I miejsce i „Złote Łużyckie Skrzypce” zdobył Zespół Łużyczanki,
II lokatę i „Srebrne Łużyckie Skrzypce” jury przyznało zespołowi Rozmarynek,
III i „Brązowe Łużyckie Skrzypce” uzyskał zespół Krukowianie.
Pierogi mają w Polsce wielowiekową tradycję. Trafiły do nas przypuszczalnie już w XIII wieku poprzez Ruś z Dalekiego Wschodu. Nasz region jest swego rodzaju tyglem, w którym mieszają się różne kultury, co przekłada się również na kuchnie.Imprezą towarzyszącą Festiwalowi Folklorystycznemu „FolkArt” jest konkurs na pierogi i wyroby pierogopodbne oraz ciasta.
Nagroda za najlepsze pierogi - pierogi z soczewicą i mięsem przypadła zespołowi Milikowianki, wyróżnienie zaś za pierogi - pierogi gruzińskie zdobył zespół Lubanianie.
Nagroda za najlepsze ciasto z owocami sezonowymi - ciasto kruche z wiśniami wywalczyło Pogranicze.
Napisz komentarz
Komentarze