Legenda głosi, iż zwyczaj picia herbaty sięga aż 2737 roku p.n.e. – to właśnie wtedy cesarz Shennong przypadkowo odkrył napój, który można otrzymać, wrzucając liście krzewu herbacianego do gorącej wody. Ale to tylko legenda. Wiadomym jest jednak, że herbata kojarzy nam się m.in. z Chinami. Cały rytuał związany z piciem herbaty mają również Japończycy. Anglicy z kolei lubią sięgnąć po ten napój tradycyjnie o 5 po południu. My Polacy natomiast chętnie zaczynamy dzień od gorącego kubka herbaty. Do naszego kraju napar dotarł dopiero w w 1664 roku. Nasi przodkowie na początku traktowali herbatę przede wszystkim jako lekarstwo, jednak z czasem przekonano się do spożywania jej dla przyjemności.
Nie da się ukryć, że Polacy szaleją za tym aromatycznym naparem. Przeciętny mieszkaniec naszego kraju zużywa aż 1 kg herbaty rocznie! Oczywiście, nie jesteśmy w tej kwestii liderami: wyprzedzają nas m.in. Turcy, Irlandczycy, Brytyjczycy oraz Rosjanie. Mimo wszystko aż 98% Polaków deklaruje regularne sięganie po herbatę. Częściej pijemy tylko wodę.
Chętnie sięgamy po herbatę czarną, szczególnie w ekspresowych torebkach. Coraz częściej sięgamy jednak po opakowania na sklepowych półkach, które zawierają liście herbaty, a do jaj zaparzania używamy specjalnych dzbanków lub zaparzaczy.
Pierwsze święto herbaty odbyło się w Nowym Delhi 15 grudnia 2005 roku. Herbata to napar przyrządzany z liści i pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwą, należących do rodzaju kamelia. Rośliny te są do siebie podobne, traktowane jako odrębne gatunki lub odmiany jednego gatunku - herbaty chińskiej.
Smak i aromat herbaty w dużym stopniu zależy od warunków, w jakich ona dojrzewała oraz sposobu jej późniejszej obróbki. Herbata uprawiana jest między zwrotnikiem Raka i Koziorożca, głównie w południowej i południowo –wschodniej części Azji. Najlepiej rośnie w klimacie ciepłym, łagodnym z regularnymi opadami, sprzyjający jest klimat monsunowy odznaczający się dużym nasłonecznieniem i wysokimi sumami opadów. Herbata swoje optimum osiąga na obszarach o średnich rocznych temperaturach od 10 do 30°C. Wysokość jej upraw najczęściej sięga do 2400m n.p.m., krzewy uprawiane w wyższych partiach ze względu na chłodniejsze warunki dojrzewają dłużej, ale dzięki temu mają mocniejszy aromat.
Sposób zbierania herbaty również ma wpływ na jej walory smakowe i zapachowe. Najczęściej zbiera się ją ręcznie. Zrywane są jedynie szczytowe pączki oraz dwa listki pod nim. Największe plony dają rośliny 6–7-letnie. Aby krzewy były mocne i dawały dobre owoce ogranicza się liczbę zbiorów w ciągu roku. W Chinach i Japonii herbatę zbiera się 3–5 razy w roku, natomiast w Indiach i Indonezji ze względu na szybszą regenerację rośliny zbioru dokonuje się nawet 15 razy do roku.
Dziś Herbata obchodzi swoje święto więc szczególnie warto sięgnąć po ten napój.
Napisz komentarz
Komentarze