Szkolenie, na zlecenie firmy ALL-IN z Rzeszowa, przeprowadził Waldemar Mucha posiadający doświadczenie z zakresu profesjonalnych szkoleń gastronomicznych barmańskich, baristycznych i kelnerskich, zarówno dla początkujących, jak i zaawansowanych. Kurs obejmował zagadnienia teoretyczne – wiadomości o kawie tj. historię, gatunki, cechy organoleptyczne, uprawa, zbiór, obróbka, palenie, selekcja, dystrybucja, cechy prawidłowego espresso, charakterystykę kaw mlecznych i koktajli kawowych oraz zajęcia praktyczne: rozpoznawanie gatunków kaw, parzenie espresso, parzenie kaw mlecznych, przygotowywanie napojów mieszanych i deserów kawowych.
Podczas szkolenia uczniowie najpierw obserwowali proces przygotowywania espresso oraz tworzenia z niego napojów m.in. takich jak: cappuccino, latte macchiato czy americano, a następnie samodzielnie, pod okiem prowadzącego, przyrządzali różne rodzaje kaw oraz ozdabiali je za pomocą podstawowych wzorów (latte art). Dzięki udziałowi w kursie baristy uczestnicy mogli podnieść swoje kompetencje zawodowe, a tak profesjonalnie przygotowane i przeprowadzone zajęcia praktyczne stanowią świetne przygotowanie do pracy m.in. w kawiarniach i restauracjach.
Na zakończenie kursu baristy każdy uczestnik przystąpił do egzaminu z wiedzy teoretycznej oraz praktycznych umiejętności przygotowywania kawy i otrzymał certyfikat potwierdzający zdobyte kompetencje i umiejętności. Kawa w wykonaniu uczniów była smaczna, a sam wygląd zachęcał do spróbowania. Mimo pandemii udało się przygotować i przeprowadzić kolejną formę doskonalenia zawodowego dla młodzieży, których wiele zaplanowano w ramach projektu „Zawodowo i profesjonalnie”. Kurs odbył się w dniach 28.12–30.12.2020 r.
Napisz komentarz
Komentarze