Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 18:45
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Przepis kulinarny - Piróg biłgorajski

Piróg biłgorajski to doskonale znane, tradycyjne danie pochodzące z regionów południowo-wschodniej Polski. Przygotowany na bazie kaszy gryczanej, ziemniaków, twarogu, jajek oraz śmietany jest doskonałym daniem na uroczyste obiady i kolacje.
Przepis kulinarny - Piróg biłgorajski

Przepis kulinarny marki Halina.
Piróg biłgorajski

Składniki:

Ciasto:

  • 400g mąki pszennej
  • 200g masła
  • 20g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz:

  • 200g kaszy gryczanej marki Halina
  • 600g ziemniaków
  • 300g twarogu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki śmietany
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka mięty
  • 1 łyżka natki pietruszki
  • sól i pieprz

Metoda:

Drożdże rozgnieść z cukrem i śmietaną. Mąkę i masło posiekać nożem na stolnicy. Dodać sól i śmietanę z drożdżami i wyrobić. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut do lodówki.

Ziemniaki i kaszę ugotować do miękkości. Odcedzić i utłuc w misce razem z twarogiem. Dodać jajka i pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać i dobrze doprawić solą i pieprzem.

Ciasto podzielić na dwie części, każdą część rozwałkować. Jedną częścią wyłożyć dno naczynia nałożyć farsz i przykryć drugą połówką ciasta. Piec przez 1,5h w 180 st. C.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama