Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 29 kwietnia 2025 00:05
Z ostatniej chwili!
  • Po 20. zgłoszono pożar budynku mieszkalnego w Pobiednej, na miejsce jadą kolejne zastępy straży pożarnej. Na miejsce jest utrudniony dojazd, strażacy muszą dowozić wodę
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Sałatka brokułowa z winogronami

Jeśli macie ochotę na nietypowe połączenie smaków koniecznie przygotujcie tę sałatkę. Zestawienie słodkiego winogrona ze słonym boczkiem i brokułem w wersji al dente to prawdziwa symfonia smaków. Całość dopełniają prażona cebulka i migdały, a to wszystko skąpane w delikatnym sosie śmietanowo-majonezowym. Pycha!
Sałatka brokułowa z winogronami

Przepis poleca Robert Muzyczka, szef kuchni Dworu Korona Karkonoszy

Składniki:

  •  brokuły świeże 2 szt. -
  • winogrona czerwone 150g -
  • boczek wędzony 100g -
  • cebulka prażona
  • 2 łyżki - migdały całe 50g -
  • Śmietana 22% (np. od OSM „Piątnica”) 3 łyżki -
  • majonez 1 łyżka -
  • sól, pieprz do smaku

Wykonanie:

Brokuły porozdzielać na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Ostudzić i pokroić na mniejsze elementy, ale nie za drobno. Boczek pokroić w paseczki i podsmażyć na patelni, następnie dodać do sałatki wraz z prażoną cebulką i winogronem przekrojonym na pół. Migdały namoczyć w gorącej wodzie, zdjąć skórkę i osuszyć. Następnie przekroić na cztery części i chwilę prażyć na suchej patelni. Wszystkie składniki doprawić pieprzem, solą i wymieszać. Na koniec śmietanę połączyć z łyżką majonezu i delikatnie wymieszać z sałatką.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
Zajęcia korekcyjne
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama