Jakie szkodniki występują najczęściej latem?
Lato ma wiele plusów, ale jako właściciel lokalu musisz zwracać uwagę również na te mniej przyjemne aspekty. Mowa tu przede wszystkim o pojawieniu się większej ilości szkodników. Lokale z żywnością są szczególnie narażone na ich inwazję latem. Najczęściej muszą zmagać się z muchami, muszkami owocówkami, myszami czy szczurami. Trzeba mieć na uwadze, że obecność insektów i gryzoni to poważne zagrożenie dla zdrowia i samopoczucia gości. Dlatego właśnie właściciele restauracji czy kawiarni są zobowiązani do ochrony lokalu przed ich pojawieniem się. Zaniedbanie tego obowiązku nie dość, że poważnie naraża klientów, to jeszcze może skutkować nałożeniem dużych kar. Kwestia ta jest uregulowana prawnie i zapisana w Dzienniku Ustaw, warto zatem tego dopilnować.
Jak poradzić sobie z inwazją szkodników latem?
Ochrona przed szkodnikami powinna zacząć się od dobrych nawyków i dbania o higienę. Szczególnie ważne jest to, aby odpady były przechowywane w przeznaczonym do tego miejscu, na przykład kontenerze, gdzie będą szczelnie zamknięte. Nie trzymaj w lokalu przeterminowanej, zepsutej żywności. Regularnie wietrz pomieszczenia i dokładnie czyść wszystkie sprzęty, zwłaszcza te używane do przygotowywania jedzenia. Jeśli Twoja restauracja ma ogródek, nie pozostawiaj na zewnątrz żadnych resztek i śmieci. Pamiętaj też o zamykaniu drzwi do lokalu, aby do środka nie przedostawały się muchy. Dobrym rozwiązaniem będzie też zainwestowanie w moskitierę na okna. Możesz skorzystać również z urządzeń owadobójczych i pułapek, które wabią szkodniki i skutecznie je eliminują.
W przypadku natrętnych gryzoni kluczowe będzie zabezpieczenie wszelkich otworów w budynku. Dobrze ponadto nie zapominać o uszczelnieniu okien piwnicznych, zakryciu otworów ściekowych i kanalizacyjnych, wzmocnieniu progów i futryn trwałym materiałem, a także zabezpieczeniu rur i przewodów.
Profesjonalne wsparcie ze szkodnikami
Może okazać się, że wspomniane wyżej praktyki nie okażą się wystarczające. Wówczas dobrym wyborem będzie skorzystanie z pomocy profesjonalistów. Firma IHD działa w Polsce już od 23 lat i zajmuje się między innymi:
- deratyzacją,
- dezynfekcją,
- dezynsekcją.
- wdrażaniem systemu HACCP dla firm
Coś, co ją wyróżnia, to kompleksowe podejście do problemu ze szkodnikami. W ofercie znajduje się likwidacja małych ssaków, owadów, ale i zabezpieczenie przed ptakami, takimi jak gołąb miejski lub jaskółki. Dodatkowo Pierwszy etap procesu likwidacji to rozpoznanie, podczas którego specjalista określa skalę i rodzaj szkodnika. Następnie przygotowywany jest plan likwidacji, dopasowany indywidualnie do każdego klienta. Po wyeliminowaniu szkodników następuje etap obserwacji, niezbędny do tego, aby upewnić się, że całość zakończyła się sukcesem. Warto również pomyśleć o dezynfekcji, która skutecznie usunie z naszego lokalu wszelkie grzyby, bakterie i wirusy. Dzięki takiemu podejściu do problemu możesz być pewien, że Twój lokal będzie bezpieczny i wolny od szkodników.
Jeśli i Twój biznes potrzebuje wsparcia w zakresie deratyzacji, dezynsekcji lub dezynfekcji, możesz już teraz skontaktować się z firmą pod numerem 71 373 75 49. Ci, którzy mieszkają w okolicach Lubania mogą zamówić niezobowiązującą wizytę doradcy technicznego IHD, obecnego na miejscu pod numerem telefonu 574 055 006. Nie można ukryć, że będzie to niezwykle wygodna opcja. Co więcej, w razie jakichkolwiek nagłych sytuacji czy kłopotów będzie wiadomo, że na miejscu jest ktoś, kto szybko i skutecznie zapewni pomoc. Właściciele restauracji czy kawiarni w okolicy bez wątpienia to docenią. Dzięki ofercie IHD nie musisz dłużej obawiać się szkodników.
Zabezpieczenie biznesu przed szkodnikami to obowiązek właścicieli lokali. Szczególnie latem, gdy występuje większa aktywność owadów czy gryzoni, należy tego dopilnować. Aby mieć pewność, że szkodniki nie dostaną się do Twojego lokalu, skorzystaj z pomocy specjalistów!
Źródła: https://greenology.pl/porada/jak-zabezpieczyc-restauracje-przed-szkodnikami/ , https://wspomagamy.pl/ochrona-przed-szkodnikami-w-gastronomii/ , https://gastrowiedza.pl/ciekawostki-gastronomiczne/jak-restauracje-radza-sobie-z-dokuczliwymi-owadami, https://www.ihd.pl/