Pikniki i wiosenne spotkania przy grillu bardzo często przybierają postać tzw. imprez koszyczkowych – każdy z zaproszonych przynosi określone, wcześniej ustalone dania i przekąski. Na wspólne grillowanie z mięs Polacy najchętniej wybierają kiełbasę (30%), marynowaną karkówkę (24%) i coraz częściej kaszankę (14%). A co z dodatkami i drobnymi przekąskami? W naszym „koszyczku” wcale nie musimy przynosić wyłącznie sałatek, których z pewnością będzie kilka rodzajów.
Gofry na grilla? Czemu nie!
Kojarzą nam się głównie ze słodkim deserem z bitą śmietaną i owocami w żelu. Tymczasem gofry mogą być świetną wytrawną przekąską na grillowe przyjęcie. – Z gotowymi Gorfami od Dan Cake taką przekąskę przygotujemy w mgnieniu oka – mówi Wiktor Kowalski – Wystarczy, że pomiędzy dwa gofry włożymy liść sałaty, plasterek żółtego sera, aromatyczną szynkę dojrzewającą, całość uzupełnimy pesto na bazie oliwek z czosnkiem i przekroimy na trójkąty. Szybka przekąska piknikowa gotowa!
Do gofrów świetnie pasuje też twarożek z młodą rzodkiewką, którą już znajdziemy na warzywnych straganach.
Na słodko
Po aromatycznych, pikantnych daniach grillowych nierzadko mamy ochotę na słodką przekąskę, nie może więc zabraknąć ich w menu przyjęcia na świeżym powietrzu. Postawmy na lekkie słodkości jak ciasto drożdżowe. - Jego zaletą bez wątpienia jest klasyczny smak. Polacy są bardzo przywiązani do ciasta drożdżowego, bo kojarzy się ono z domem rodzinnym – zauważa ekspert Dan Cake Polonia – Z ciast drożdżowych Dan Cake do wyboru mamy trzy smaki – z kruszonką, serem i kakao. Młodszym uczestnikom majówkowych przyjęć w plenerze do gustu przypaść mogą maleńkie, mleczne bułeczki, które wypełnić możemy aksamitnym nadzieniem na bazie serka mascarpone z dodatkiem prawdziwej wanilii. Przekrojone na pół, posmarowane serkiem z dodatkiem ulubionych owoców zasmakują zarówno małym jak i dużym łasuchom.
Napisz komentarz
Komentarze