Nasi specjaliści z pałacu Sobieszów, czyli Centrum Muzealno-Edukacyjnego KPN razem z pracownikami Miejskiego Domu Kultury “Muflon” przygotowali niespodziankę w postaci prezentacji o “jadalnych chwastach” czyli roślinach, które znajdziemy w lesie i na łące i które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Prelekcję uzupełni degustacja zaprezentowanych gatunków. W czasie obchodów mieszkańcy Sobieszowa będą mieli także okazję spotkać się z dyrektorem Karkonoskiego Parku Narodowego i porozmawiać na temat prowadzonych i planowanych działań Parku w granicach naszego miasta.
Natomiast w Karpaczu, w Centrum Informacyjnym KPN można będzie spróbować smaków lokalnych, karkonoskich produktów i dowiedzieć się, dlaczego warto je wybierać! Co wspólnego ma lokalna żywność z ochroną przyrody? Przygotowaliśmy dla Was w CI KPN przy ul. Leśnej 9 we współpracy z Lokalną Grupą Działania Partnerstwo Duch Gór moc atrakcji: degustacje tradycyjnych przysmaków od lokalnych producentów, prezentacje o tradycyjnych metodach wytwarzania żywności, lokalnych produktach i wytwórcach żywności, zdrowym odżywianiu, spacer po Ogrodzie Ziół i Krzewów Karkonoskich, gry i zabawy ekologiczne. Wszystko bezpłatnie przy Leśnej 9 w Karpaczu. Można tam dojść szlakami od ulicy Konstytucji 3 Maja, Obrońców Pokoju lub z Wilczej Poręby. Na Wasze pytania czekał będzie w Centrum Informacyjnym KPN dyrektor Karkonoskiego Parku Narodowego, Andrzej Raj. Szczegóły są na plakatach. Serdecznie zapraszamy!
Napisz komentarz
Komentarze