Celem wycieczki, która odbyła się 8 kwietnia, było poznanie tajników produkcji tego pysznego smakołyku. Na miejscu młodzież mogła rozkoszować się pyszną, gorącą czekoladą i skosztować wszystkich jej rodzajów produkowanych w Hornow. Uczniowie dowiedzieli się, jak powstaje przysmak oraz poznali historię belgijskiego małżeństwa, którego marzeniem było założenie „słodkiej fabryki”. W latach 90. po powrocie z Nigerii postanowili osiąść w Niemczech (na terenie byłej NRD) i tutaj założyli fabrykę czekolady. Obecnie firma zatrudnia ok.70 osób. Wszystkie produkty wykonywane są ręcznie, z naturalnych surowców i według oryginalnej belgijskiej receptury. O tym, jak skomplikowana jest ta praca, uczestnicy wyjazdu mogli się przekonać, biorąc udział w warsztatach zdobienia czekolady.
Czekolada bardzo długo czekała na światowe odkrycie. Co prawda specjalnym napojem czekoladowym rozkoszowali się już Majowie i Aztekowie, ale ziarna kakaowca do Europy przywiózł dopiero w XV wieku Krzysztof Kolumb. Następnie minąć musiało kilkaset lat zanim w Niemczech powstała pierwsza tabliczka czekolady. Spożywana w umiarkowanych ilościach dobrze wpływa na zdrowie. Badania wskazują, że substancje zawarte w czekoladzie pozytywnie wpływają na układ krążenia i pracę mózgu oraz wyraźnie poprawiają nastrój.
Polecamy więc każdemu, po tym długim majowym weekendzie kostkę czekolady na poprawę humoru.
Napisz komentarz
Komentarze