Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 24 listopada 2024 09:29
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Kawior i homary

Ferie dla młodzieży uczącej się to czas laby i wypoczynku. Nie wszędzie tak było, a to za sprawą wyjątkowego gościa, który odwiedził Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej w Lubaniu. Nauczyciele przedmiotów zawodowych o profilu gastronomicznym zaprosili do współpracy Pana Grzegorza Górnika, założyciela jedynej w Polsce akredytowanej przez Kuratorium Oświaty  Niepublicznej Placówki Kształcenia Ustawicznego. 
Kawior i homary

Akademia kelnerska, bo to ona odwiedziła szkołę, przeprowadza szkolenia, kursy, pokazy i warsztaty kelnerskie w całej Polsce. Warsztaty szkoleniowe dla lubańskiej młodzieży trwały aż trzy dni. Tematyka szkolenia, oparta na praktykach i konwersacjach, pobudzała wyobraźnię, rozwijała zaangażowanie oraz wzbogacała umiejętności kursantów.

Różnorodny program kursu zawierał zagadnienia oparte na 100-letniej tradycji polskiej gościnności. Wzbogacony był też o najnowsze trendy i style. Nie sposób wymienić wszystkich zagadnień poruszanych na szkoleniu ale największe zainteresowanie wzbudził Serwis Specjalny, gdzie uczniowie uczyli się przygotowywać i serwować  homary, ostrygi, kawior  i ślimaki. Nie wszystkim smak tych potraw przypadł do gustu, jednak czego się nie robi dla nauki. Flambirowanie czyli przygotowywanie potraw płonących przy stoliku gości to kolejna umiejętność zdobywana w trakcie kursu. Ta niezwykle efektowna forma serwowania potraw nie ma już tajemnic przed uczestnikami kursu. Pan Grzegorz zdradził uczniom triki kelnerskie i wprowadził w świat obsługi gości. Okazuje się, że zwykłe noszenie talerzy może być niezwykłe. Uczestnicy kursu otrzymali certyfikaty ukończenia kursu w języku polskim i angielskim.

- Akademia Kelnerska Pana Grzegorza Górnika gości u nas po raz drugi. W ubiegłym roku zorganizowaliśmy szkolenie 1- dniowe, które nasi uczniowie przyjęli na tyle entuzjastycznie, że w tym roku zorganizowaliśmy szkolenie z programem 3 dniowym. W naszej szkole nie kształcimy uczniów w zawodzie kelner, jednak nie przeszkadza to uczniom innych techników w zdobywaniu nowych umiejętności niezwykle przydatnych na rynku pracy. W obecnym szkoleniu biorą udział uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych, technikum hotelarskiego i technikum organizacji reklamy oraz zasadniczej szkoły zawodowej – mówi Marta Hnatejko nauczyciel przedmiotów zawodowych.

Każda chwila jest dobra, aby inwestować w swoją przyszłość zawodową. Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych im. Kombatantów Ziemi Lubańskiej mają świadomość konieczności bycia najlepszym i konkurencyjnym w swojej branży, dlatego korzystają z  dodatkowych form nauki i możliwości jakie organizuje im szkoła nawet w okresie ferii. – Najważniejsze to wzbudzić ciekawość i zainteresować ucznia. To jednocześnie tak wiele i tak niewiele. 


Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary

Kawior i homary


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama