- Już od jakiegoś czasu chcieliśmy pokazać mieszkańcom regionu współczesne techniki kulinarne. – mówi Przemysław Kleszcz z restauracji „Zielony Piec” w Leśnej. – Stwierdziliśmy, że Walentynki to okazja, którą chcemy uczcić po swojemu. Dla naszych Gości przygotujemy dania inspirowane technikami kuchni molekularnej, której nasz szef kuchni uczył się od samego Jean’a Bos’a. – dodaje.
Kawior o smaku jabłek, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki – to propozycje podawane przez najbardziej kreatywnych kucharzy. Nowe kombinacje smaków i konsystencji, nietypowe sposoby obróbki produktów to kwintesencja kuchni molekularnej. Choć w świecie znana od końca lat 80-tych, to w Polsce pierwsza restauracja wyspecjalizowana w tego typu potrawach została otwarta dopiero w 2008 roku – właśnie przez Jean’a Bos’a – jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni. Niestety, kuchnia molekularna wciąż nie jest łatwo dostępna.
- Chcemy przybliżyć naszym gościom ten wielki kulinarny świat. Umożliwić spróbowanie potraw bez konieczności wydawania całej wypłaty na jeden posiłek. Przygotowaliśmy czterodaniowe menu (przystawka, zupa, danie główne i deser), którego koszt oscylować będzie w granicach 75 złotych. – mówi Przemysław Kleszcz.
- Na tą specjalną kolację przygotuję dania przy wykorzystaniu takich technik kulinarnych, jak: zastosowanie ciekłego azotu, sous vide, wędzenia czy marynowanie w próżni. Spróbować będzie można m.in. selera pieczonego w sianie, jadalnej ziemi orzechowej, coulis z topinamburu z wanilią czy marchewki o smaku pomarańczy. – zdradza szef kuchni w restauracji „Zielony Piec” Gracjan Groberski. – Mimo wykorzystania najnowszych technologii, jak zwykle bazujemy na produktach regionalnych, świeżych i najwyższej jakości. – dodaje.
Dań tych spróbować będzie można już w sobotę 13 lutego w restauracji „Zielony Piec” w Leśnej.
Przygotowano dwie edycje tego wydarzenia - o godz. 18:00 i 20:00.
Ze względów technicznych niezbędna będzie rezerwacja miejsc. Można jej dokonać dzwoniąc pod numer 731 12 12 12. O restauracji więcej dowiedzieć można się tutaj (link do menu walentynkowego).