Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 25 listopada 2024 07:21
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Zjedz jak w „Top Chef”

Gotowanie powoli staje się naszym narodowym hobby. To już nie tylko mielone czy grill w pogodne popołudnie. Polacy nie tylko chętnie sami próbują nowych rzeczy, ale też z zapartym tchem śledzą na ekranach przygotowywane przez profesjonalistów bardzo wymyślne dania. Mało kto jednak miał okazję skosztować coulis z topinamburu czy chrupiącego żółtka. Teraz będzie na to szansa.
Zjedz jak w „Top Chef”

- Już od jakiegoś czasu chcieliśmy pokazać mieszkańcom regionu współczesne techniki kulinarne. – mówi Przemysław Kleszcz z restauracji „Zielony Piec” w Leśnej. – Stwierdziliśmy, że Walentynki  to okazja, którą chcemy uczcić po swojemu. Dla naszych Gości przygotujemy dania inspirowane technikami kuchni molekularnej, której nasz szef kuchni uczył się od samego Jean’a Bos’a. – dodaje.

Kawior o smaku jabłek, makaron w aerozolu, ryba o smaku czekolady, zielony groszek w postaci pianki – to propozycje podawane przez najbardziej kreatywnych kucharzy. Nowe kombinacje smaków i konsystencji, nietypowe sposoby obróbki produktów to kwintesencja kuchni molekularnej. Choć w świecie znana od końca lat 80-tych, to w Polsce pierwsza restauracja wyspecjalizowana w tego typu potrawach została otwarta dopiero w 2008 roku – właśnie przez Jean’a Bos’a – jednego z najbardziej utytułowanych szefów kuchni. Niestety, kuchnia molekularna wciąż nie jest łatwo dostępna.

- Chcemy przybliżyć naszym gościom ten wielki kulinarny świat. Umożliwić spróbowanie potraw bez konieczności wydawania całej wypłaty na jeden posiłek. Przygotowaliśmy czterodaniowe menu (przystawka, zupa, danie główne i deser), którego koszt oscylować będzie w granicach 75 złotych. – mówi Przemysław Kleszcz.

- Na tą specjalną kolację przygotuję dania przy wykorzystaniu takich technik kulinarnych, jak: zastosowanie ciekłego azotu, sous vide, wędzenia czy marynowanie w próżni. Spróbować będzie można m.in. selera pieczonego w sianie, jadalnej ziemi orzechowej, coulis z topinamburu z wanilią czy marchewki o smaku pomarańczy. – zdradza szef kuchni w restauracji „Zielony Piec” Gracjan Groberski. –  Mimo wykorzystania najnowszych technologii, jak zwykle bazujemy na produktach regionalnych, świeżych i najwyższej jakości. – dodaje.  

Dań tych spróbować będzie można już w sobotę 13 lutego w restauracji „Zielony Piec” w Leśnej.

Przygotowano dwie edycje tego wydarzenia - o godz. 18:00 i 20:00.

Ze względów technicznych niezbędna będzie rezerwacja miejsc. Można jej dokonać dzwoniąc pod numer 731 12 12 12. O restauracji więcej dowiedzieć można się tutaj (link do menu walentynkowego).


Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”

Zjedz jak w „Top Chef”


Podziel się
Oceń

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama