Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki , śmietanę , żółtka i cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy, formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.
Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzach pod artykułem. Możliwe, że dzięki nim, zmobilizujecie początkujących cukierników do wypieku własnych smakołyków.
Życzymy Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze