„Przeprowadziliśmy badania w 10 największych miastach Polski. Pobraliśmy próbki wody z kranów mieszkańców. Nie tylko przebadaliśmy ją pod względem bakteriologicznym i organoleptycznym (badanie smaku, zapachu, przejrzystości i barwy), lecz także sprawdziliśmy jej twardość i pH” – mówi Maja Kulikowska, dyrektor marketingu z BRITA Polska.
Okazało się, że woda kranowa jest w 100% bezpieczna i zdrowa. Z obawami podchodzimy do niej często dlatego, że przeszkadza nam jej nieprzyjemny zapach oraz smak. (Jest to spowodowane tym, że do wody dodaje się chlor, aby zabić bakterie).
Rozwiązaniem problemu jest używanie specjalnych filtrów: dzbankowego, nakranowego czy podzlewozmywakowego. „Wykorzystuje się w nich komponenty filtrujące. Jednym z nich jest węgiel aktywny. Pozwala on na skuteczną redukcję chloru, metali ciężkich, zanieczyszczeń organicznych oraz tych, które powstają na etapie dostarczania wody do domu. Drugim komponentem jest wymiennik jonowy. Zmiękcza on wodę, tak aby nie pojawiał się w niej kamień” – tłumaczy ekspertka.
Napisz komentarz
Komentarze