Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
niedziela, 24 listopada 2024 19:56
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

(Nie)zdrowe dodatki do twojej sałatki

Sałatki kojarzą nam się z dobrym żywieniem i witalnością. Niestety, wiele osób podczas ich przygotowywania popełnia błędy. Wśród nich można wymienić dodawanie świeżego ogórka zielonego, który pozbawia potrawę witaminy C. Na wartości tracą również zbyt drobno pokrojone warzywa – witaminy ulatują z nich wskutek działania tlenu.
(Nie)zdrowe dodatki do twojej sałatki

Istotą sałatek często są dressingi. Nie tylko dlatego, że poprawiają smak. Większość witamin zawartych w warzywach jest rozpuszczalna w tłuszczach i aby organizm łatwiej je przyswoił, jest potrzebny sos. Ale uwaga! „Unikajmy dressingów majonezowych i śmietanowych. Zmienią one naszą witaminową bombę w niezdrową bombę kaloryczną” – radzi Joanna Giza, dietetyk z firmy Pogotowie Kulinarne.

Nie należy stosować także produktów instant (z torebki), ponieważ zawierają one konserwanty i wzmacniacze smaku, które działają drażniąco na żołądek i sprzyjają nadciśnieniu. „Osobom z chorobą wrzodową i stanami zapalnymi przełyku nie polecam też octu balsamicznego. Może on wywoływać dolegliwości układu pokarmowego” – ostrzega ekspertka.

Najlepsze sosy to takie, które jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. Warzywa warto np. skropić sokiem z cytryny. Korzystajmy również z oleju rzepakowego i oliwy z oliwek, zawierającej dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, niezbędnych do prawidłowego wchłaniania witamin. Produkty te będą wspaniałymi dodatkami między innymi do sałaty z koperkiem czy marchwi z jabłkiem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama