Polecamy przepis na zaskakujące, serowe mini pączki, które swoim smakiem z pewnością zachwycą wszystkich domowników i znikną ze stołu w mgnieniu oka. Przygotujemy je znacznie szybciej niż te tradycyjne, a dzięki dodatkowi twarogu są wilgotne w środku i nie potrzebują dodatkowego nadzienia.
Serowe mini pączki
Przepis poleca Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dworu Korona Karkonoszy
Składniki:
- 30 g świeżych drożdży
- 500 ml Mleka Świeżego 3,2% od OSM Piątnica
- 500 g mąki pszennej
- 2 żółtka jaj
- 3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżki spirytusu
- 150 g Twarogu Wiejskiego półtłustego od OSM Piątnica
- olej rzepakowy do smażenia
- cukier puder do posypania
Wykonanie:
Drożdże wyłożyć do miseczki, dodać 3 łyżki letniego mleka, ½ łyżeczki cukru i wymieszać. Posypać łyżką mąki, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Do pozostałej mąki wlać mleko, dodać żółtka jaj, dodać wcześniej przygotowane drożdże, sól, cukier, cukier waniliowy i spirytus. Całość dokładnie wymieszać rózgą. Następnie dodać dokładnie pokruszony ser, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 20-30 minut.
Usmażyć pączki na złoty kolor w głębokim rozgrzanym oleju, zgarniając ciasto palcem z łyżki stołowej prosto do garnka. Po usmażeniu odsączać z tłuszczu na ręczniku papierowym, wyłożyć na talerz i posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze