Tłusty czwartek w kalendarzu chrześcijańskim przypada na ostatni czwartek przed wielkim postem, czyli 52 dni przed Wielkanocą. Jest także znany jako zapusty. Święto rozpoczyna ostatni tydzień karnawału. W Polsce wedle tradycji dozwolone jest w tym dniu objadanie się bez umiaru.
Dla tych, którzy preferują domowe pączki, przypominamy przepis na te słodkości pochodzący z zeszytu słynnego powojennego cukiernika z Leśnej - Pana Kapszewicza.
Do zrobienia przepysznych pączków potrzebować będziemy: 1 kg mąki, 15 dag cukru, 6 żółtek, 1 całe jajo, 7 dag tłuszczu - masła, 1/2 litra mleka, 4 łyżeczki śmietany, sól, 10 dag drożdży, 1 łyżeczkę spirytusu lub octu, skórkę pomarańczową.
Zaczynamy od zrobienia rozczynu z drożdży. Do niedużego garnuszka rozkruszamy drożdże, zasypujemy cukrem. Następnie zalewamy letnim mlekiem (nie gorącym! zbyt wysoka temperatura zabije drożdże) i mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Dodajemy 1/3kg mąki, mieszamy, by nie było grudek. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 15 minut. Później dodajemy resztę mąki, śmietanę, żółtka oraz cukier i wszystko wyrabiamy na gładką masę. Później dodajemy letni tłuszcz i jeszcze chwilę wyrabiamy. Całość rozwałkowujemy, formujemy pączki z ulubionym nadzieniem i smażymy na głębokim tłuszczu.
Jeżeli macie swoje sprawdzone przepisy zapraszamy do dzielenia się nimi w komentarzach. Możliwe, że dzięki nim, zmobilizujecie początkujących cukierników do wypieku własnych smakołyków.
Życzymy Smacznego!
Tłusty czwartek już... w czwartek!
Przed nami jedyny dzień w roku, kiedy objadanie się pączkami i faworkami jest wręcz wskazane. To jedno z tych świąt, które rzeczywiście obchodzi się bardzo przyjemnie.
- 27.02.2019 20:33 (aktualizacja 14.08.2023 12:34)
Napisz komentarz
Komentarze