Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 26 listopada 2024 10:42
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami

Jest to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu. Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.
 Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami

Przepis na duszone warzywa z tofu i grzybami – aromatyczne danie na każdą okazję

Duszone warzywa z tofu i grzybami to lekki posiłek, który można serwować na wiele sposobów. Danie doskonale prezentuje się na talerzu, jest aromatyczne i pełne smaku. Dzięki zróżnicowanym dodatkom można zmieniać sytość i charakter potrawy, dopasowując ją do pory dnia i apetytu. Skomponowany w ten sposób posiłek zasmakuje zarówno fanom kuchni wege, jak i miłośnikom tradycyjnych potraw.

Składniki:
2 marchewki
1 średnia pietruszka
1 cebula

½ puszki kukurydzy

6 mini kolb kukurydzy

6 różyczek brokułu

1 kostka tofu

20 g suszonych podgrzybków Devaldano

Łyżka łuskanych ziaren słonecznika
pieprz, sól

Sos sojowy
olej do smażenia

 

Przygotowanie:

Grzyby zalać szklanką ciepłej wody i odstawić do namoczenia na minimum 30 minut. Brokuł podzielić na różyczki, marchewkę i pietruszkę pokroić na plasterki i zblanszować. Cebulę oraz tofu pokroić w drobną kostkę. Zblanszowane warzywa wraz z cebulą podsmażyć na oleju, po chwili dodać pokrojone w kostkę tofu. Całość wymieszać i podsmażać razem ok 5 minut. Przygotowane grzyby wraz z wywarem dodać do podsmażonych warzyw i tofu, następnie dołożyć ziarna kukurydzy, słonecznik oraz pokrojone na mniejsze części mini kolby. Całość przyprawić do smaku i dusić ok. 15 minut.

 

Szef kuchni Devaldano radzi:

Duszone warzywa z tofu i grzybami idealnie sprawdzą się jako lekkie samodzielne danie, jednak serwowanie ich z ryżem, kaszą, czy pieczywem doda potrawie sytości.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama