Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek
Spód ciasta:
1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)
100g roztopionego masła
Sernik:
500g serka mascarpone
300g śmietany 36%
niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)
sok z 1 dużej cytryny
1 czubata łyżka żelatyny
4 łyżki wody
1 opakowanie borówek
kilka listków mięty
Wykonanie:
Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.
Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.
Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.
Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.
Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.
Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.
Napisz komentarz
Komentarze