Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
środa, 27 listopada 2024 05:37
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Temperatury na zewnątrz każdego dnia będą coraz wyższe, dlatego ciasta, które wymagają pieczenia w piekarniku nie zawsze będą dla nas odpowiednim wyborem. Na wolny od pracy poranek przy kawie, polecamy lekki i puszysty sernik cytrynowy, który wykonamy bez konieczności wyrabiania ciasta i jego pieczenia – na spodzie z ciasteczek Petit Crunch. Taki deser idealnie sprawdzi się także podczas pierwszych przyjęć na tarasie lub w ogrodzie.
Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Cytrynowy sernik bez pieczenia na spodzie z kruchych ciasteczek

Spód ciasta:

1 opakowania ciasteczek (np. Petit Crunch)

100g roztopionego masła

Sernik:

500g serka mascarpone

300g śmietany 36%

niecała szklanka cukru (można zastąpić ksylitolem)

sok z 1 dużej cytryny

1 czubata łyżka żelatyny

4 łyżki wody

1 opakowanie borówek

kilka listków mięty

Wykonanie:

Formę do ciasta z wyciąganym spodem smarujemy olejem i obkładamy folia spożywczą.

Ciasteczka Petit Crunch kruszymy w misce, zalewamy roztopionym masłem i mieszamy, aby składniki się połączyły. Przekładamy do formy i dociskając formujemy równy i jednolity spód ciasta. Całość umieszczamy na 30 minut w lodówce. W międzyczasie robimy sernik.

Żelatynę zalewamy wodą w małym rondelku. Serek mascarpone ucieramy mikserem wraz z połową cukru i sokiem z cytryny. Śmietanę ubijamy z pozostałym cukrem.

Żelatynę delikatnie podgrzewamy tak, aby się rozpuściła w wodzie i nie zagotowała.

Łączymy razem ser, śmietanę i żelatynę na jednolite ciasto. Przekładamy do foremki, przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy na 6 godzin do stężenia.

Na koniec dekorujemy borówkami i miętą.



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Megi 09.05.2019 07:50
Bardzo nieprecyzyjny przepis... Opakowanie ciastek to ile gramów? Na formę o jakiej średnicy jest to przepis? (Biorąc pod uwagę ilość sera, strzelałabym że na jakieś 16-18 cm). Ponadto mascarpone i śmietanka 36%... Ja wiem, że nie każdy dba o linię, ale bez przesady... Myślę że zwykły polski twaróg o wiele lepiej da radę.

???? 08.05.2019 15:20
Ile tych ciasteczek? Gdzie je można dostać i czy można je czymś zastąpić? Może herbatniki pokruszone.

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama