Sałatka z kolorowym ryżem, burakami i serem feta
Składniki:
1 saszetka ryżu 4 kolory marki Britta
2 małe buraki
Garść jarmużu
Garść szpinaku
50g sera feta
1 ząbek czosnku
1 łyżka orzechów włoskich
4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno lub oliwy, oleju
1 łyżeczka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
2 łyżeczki octu jabłkowego
Wykonanie:
Buraki natrzeć olejem, oprószyć solą i pieprzem, zawinąć oddzielnie każdego buraka w folię aluminiową i piec przez 60 minut w piekarniku w temperaturze 180 stopni. Ostudzić, obrać i pokroić w mniejsze części.
Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej dodać jarmuż i posiekany czosnek i smażyć przez 2 minuty. Szpinak posiekać na duże kawałki. Fetę pokroić w kostkę.
Z oleju, musztardy, miodu i octu przygotować sos do sałatki.
Wszystkie składniki sałatki poza burakami i serem wymieszać i doprawić sosem. Na koniec udekorować burakami, serem i orzechami włoskimi
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze