Głównie na wsi
Przetwory robi 85% mieszkańców wsi i 63% mieszkańców miast - tak wynika z badań Barometr Providenta. 3/4 osób wykorzystuje własne plony, pochodzące z działek, sadów czy pól. Tylko 40% ankietowanych używa składników kupionych w sklepie, na bazarze bądź na targowisku.
Ogórki przed konfiturami
Co przygotowujemy najczęściej? W tym roku zdecydowanie prym wiodą ogórki kiszone. 80% badanych, którzy decydują się na przygotowanie przetworów, będzie przygotowywać właśnie kiszone ogórki. Zaraz po nich są konfitury, dżemy i wszelkie tego typu słodkie rzeczy. Trzecią najpopularniejszą kategorią są syropy, soki, kompoty. Czwartą - co zaskakujące - nalewki.
Różne powody
Powodów, dla których Polacy tak chętnie robią przetwory, jest kilka. Po pierwsze wynika to z tego, że cenimy sobie domowe smaki. Po drugie - że stawiamy na zdrowy styl życia i przywiązujemy dużą wagę do tego, co jemy. Dla wielu ludzi robienie przetworów jest też elementem rodzinnej tradycji, którą chcą oni kultywować. Poza tym część osób pragnie w ten sposób oszczędzić na przyszłych wydatkach.
Napisz komentarz
Komentarze