Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 listopada 2024 05:42
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Hit na jesień. Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Jak w prosty sposób przemycić do naszego menu sezonowe warzywa? Wystarczy, że skorzystamy z przepisu na szybką, a jednocześnie wykwintną sałatkę ze skarbami natury. A tych jesienią na szczęście nie brakuje. Łódeczki z dyni w zestawieniu z jarmużem, serem feta i kwaskowatą żurawiną sprawią, że sałatka będzie prawdziwą ucztą dla zmysłów.
Hit na jesień. Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Sałatka z pieczoną dynią, jarmużem i serem feta

Składniki:

150 g Jarmużu marki Eisberg

mała dynia

30 g pestek dyni

100 g sera feta

30 g żurawiny


Dressing:

łyżeczka miodu

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z połówki cytryny

sól

pieprz

szczypta cynamonu

szczypta słodkiej papryki


Przygotowanie:

Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Dynię rozkroić na pół i wybrać pestki. Następnie pokroić ją na tzw. łódeczki. Piec ok. 25-30 min z termoobiegiem, aż brzegi dyni będą delikatnie przypieczone. Jarmuż zblanszować - wrzucić do wrzątku i gotować 2 min, po wyjęciu przepłukać zimną wodą. Wymieszać miód, oliwę, sok z cytryny i przyprawy. Gotowym dressingiem polać jarmuż i wyłożyć na talerz wraz z upieczoną dynią. Całość posypać uprażonymi na suchej patelni pestkami dyni, pokruszonym serem feta i żurawiną.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama