Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 14:44
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Dlaczego warto wybrać gastronoma?

To miejsce zostało stworzone dla następców Gessler, Pascala, Okrasy czy Ramsaya. Dzięki wspaniałemu wyposażeniu oraz znakomitej kadrze młodzież może tu zdobywać wiedzę i realizować swoje pasje.

Dlaczego warto wybrać gastronoma?

Technikum żywienia i usług gastronomicznych jest bardzo atrakcyjnym zawodem na rynku pracy. Polacy coraz chętniej korzystają z lokali. Obiady „na mieście”, czy kolacje z przyjaciółmi w restauracjach stają się coraz bardziej popularne, a w dobrych restauracjach z dużym wyprzedzeniem trzeba rezerwować stolik. Rosnącą popularnością cały czas cieszą się dania na wynos. Tendencję wzrostową wprawdzie wyhamował koronawirus, ale dla młodych ludzi, którzy dopiero myślą o wyborze zawodu to wcale nie musi oznaczać nic złego, bo przecież rynek wkrótce się odrodzi, a dobrze przygotowana i wyposażona szkoła gastronomiczna zawsze da mocne podstawy fachowcom w tej trudnej sztuce.

Nie mam najmniejszych wątpliwości - oczywiście, że warto przyjść do gastronoma. Jeśli chodzi o rynek pracy ciągłe jest zapotrzebowanie, a nasza pracownia spełnia najwyższe standardy i wymogi, aby uczniowie mieli na czym pracować, na czym się uczyć i poznawać świat gastronomii od strony praktycznej. Kiedy trafią już do pracodawcy, to będą dobrze przygotowani, i wyposażeni w umiejętności pracy na nowoczesnych urządzeniach, np. piecu konwekcyjno-parowym, piecu do pizzy, czy obsługa owoskopu. - przekonuje Agnieszka Cieśla - Jadach, nauczycielka przedmiotów zawodowych w Zespole Szkół Ekonomiczno- Technicznych w Rakowicach Wielkich.

Po ukończeniu dobrego gastronoma absolwenci mogą spokojnie pracować w kuchni. Rakowicka szkoła daje im możliwości uzyskania odpowiednich umiejętności zarówno od strony teoretycznej, jak i praktycznej. Dzięki zagranicznym praktykom uczniowie szlifują umiejętności i mogą czerpać inspiracje z kuchni greckiej, czy włoskiej.


Nowoczesna pracownia gastronomiczna

W Zespole Szkół Ekonomiczno- Technicznych w Rakowicach Wielkich uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych mogą realizować nie tylko program kształcenia, ale także swoje pasje w nowoczesnej pracowni gastronomicznej. Pracownia powstała w nowo wyremontowanym budynku internatu, dzięki olbrzymiemu zaangażowaniu władz Powiatu Lwóweckiego, Dyrekcji Szkoły oraz samych nauczycieli.

Celem kształcenia zawodowego w naszej szkole jest przygotowanie uczących się do życia w warunkach współczesnego świata, wykonywania pracy zawodowej i aktywnego funkcjonowania na zmieniającym się rynku pracy. Dlatego chcemy, aby nasi uczniowie zdobywali doświadczenie w najlepszych warunkach – co gwarantuje znakomite przygotowanie do zawodu. Dzięki nowej pracowni gastronomicznej szkoła w Rakowicach zyskała na jakości kształcenia oraz na konkurencyjności wobec innych szkół w regionie. Pracownia posiada sześć stanowisk egzaminacyjnych, świetną wentylację oraz nowoczesny sprzęt: między innymi piec konwekcyjno-parowy, piec do pizzy, kuchenki indukcyjne z piekarnikami, chłodniarko-zamrażarki, zamrażarki szokowe, urządzenia do obróbki wstępnej jaj, frytkownice, grille, roboty wielofunkcyjne itd. Jest to pracownia nowoczesna, wyposażona w urządzenia światowej jakości, pozwalające na pełną realizację tematyki praktycznej nauki zawodu. Uczniowie nie tylko przygotowują w niej różnego rodzaju posiłki, lecz uczą się zasad obsługi maszyn i urządzeń ekspedycji potraw, wykonywania elementów dekoracyjnych oraz obsługi konsumenta. - wyjaśnia Agnieszka Cieśla-Jadach.

Doświadczenia nauczycieli zawodu wskazują, że młodzież bardzo lubi pracować na mięsie, uwielbia robić fast foody, ale takie dietetyczne, czyli sami pieką bułki, dodają własne kotlety i dużo warzyw.

Idziemy w stronę dietetyczno- ekologiczną, żeby wpoić młodzieży, że fast food to może być również coś zdrowego. Mamy dużo wegan w klasach drugich i oni fajnie propagują zdrową żywność. Młodzież bardzo chętnie próbuje nowych smaków, są gotowi i otwarci na wszelkie nowe doznania kulinarne, robimy sushi czy ślimaki – wyjaśnia Agnieszka Cieśla- Jadach.

Sztuka kulinarna to ogromne wyzwania, oprócz samego przygotowania potraw i napojów młodzież uczy się także obsługi, form serwowania, czy doboru i techniki dekoracji. Pomocne są tu liczne dodatkowe kursy, które uczniowie mogą zrealizować w Zespole Szkół Ekonomiczno-Technicznych w Rakowicach Wielkich.

Więcej informacji o technikum żywienia i usług gastronomicznych w Zespole Szkół Ekonomiczno- Technicznych w Rakowicach Wielkich możecie znaleźć pod tym linkiem.

 



Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

lubanianka 01.03.2021 11:24
piękna pracownia świetne warunki do nauki zawodu zawód ciekawy ale ciężki trzeba być dyspozycyjnym bo najwięcej pracy jest w weekend uczyłam 26 lat w technikum gastronomicznym właśnie gotowania i niestety prawie nikt nie pracuje w zawodzie

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama