Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 07:21
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Główny Inspektorat Sanitarny ostrzega przed spożywaniem jaj z Gospodarstwa Rolno-Hodowlanego Zamarski. Podczas kontroli Inspekcja Weterynaryjna wykryła na skorupkach obecność pałeczek Salmonelli.
Groźna bakteria w jajkach. Sprawdź, czy masz je w lodówce

Autor: fot. iStock

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną, stwierdzono obecność pałeczek Salmonella na powierzchni skorupek jaj. Ostrzeżenie dotyczy produktu „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 sztuk. Inspekcja Weterynaryjna po analizie zdecydowała również o wycofaniu z rynku jaj świeżych L i M, pakowanych po 30.

"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - ostrzega Główny Inspektorat Sanitarny.

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Główny Inspektorat Sanitarny przypomina, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi produktami.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – „Jaja na śniadanie” AP Zamarski, klasa A, kategoria wagowa L, 10 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa L, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Produkt – Jaja świeże, klasa A, kategoria wagowa M, 30 szt.
Najlepiej spożyć przed: 08.05.2021
Kod na skorupkach jaj: 3PL24031301
Producent: Gospodarstwo Rolno-Hodowlane ul. Cieszyńska 89, 43-419 Zamarski nr zakładu pakowania jaj PL-24035901

fot. GIS

Salmonella - objawy

Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH, w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonella spp. są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane najczęściej objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności. Jaja mogą być jednym ze źródeł pałeczek Salmonella spp.

W celu uniknięcia zachorowań wywołanych przez te chorobotwórcze bakterie należy pamiętać o kilku zasadach:

1. Zakup jaj

Należy upewnić się, że skorupki jaja są czyste i nieuszkodzone.

2. Przechowywanie

Jaja należy przechowywać w lodówce, w oryginalnym opakowaniu, zgodnie z terminem przydatności do spożycia umieszczonym na opakowaniu.

3. Przygotowywanie dań

Należy unikać, szczególnie przez osoby wrażliwe (dzieci, chorzy, osoby starsze), potraw zawierających surowe jaja, takich jak: sernik, tiramisu, majonez, sosy typu holenderskiego, kogel-mogel. Niosą one ze sobą zwiększone ryzyko zachorowania.

Przy przyrządzaniu posiłku pamiętaj:

- Gotując jaja należy pamiętać, by zarówno białko jak i żółtko były ścięte.

- Ręce kontaktujące się z surowymi jajami należy dokładnie umyć gorącą wodą z mydłem.

- Naczynia, wyposażenie oraz powierzchnie mające kontakt z surowymi produktami należy dokładnie umyć gorącą wodą z detergentami.

- Po rozbiciu jaj skorupki należy wyrzucić bezpośrednio do śmieci.

- Jaja i inne dania po przygotowaniu należy przekładać na powierzchnie lub naczynia, które nie miały z nimi kontaktu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: MarudaTreść komentarza: Dlatego dzieci powinny brać na cukierki a nie cukierki. Proste i bezpieczne rozwiązanie. Już widzę jak się zagotujecie miejscowi.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 04:18Źródło komentarza: Cukierki z igłami pojawiły się też w naszym regionieAutor komentarza: TokarzTreść komentarza: Może któreś z twoich rodziców pracuje w zgiuku? Zawsze można przewinąć temat :) Btw. Na coś idą nasze *** podatkiData dodania komentarza: 5.11.2024, 02:18Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?Autor komentarza: avantiTreść komentarza: Miejmy nadzieje, ze przy sprzataniu nie zapomna zabrac tej paskudnej zoltej donicy z AliExpress., bo pasuje tam ona jak piesc do nosa. Na odszkodowanie nie ma raczej co liczyc, bo ten rozwalony cokol i schodki wygladaja niewiele gorzej niz miejsca w ktore samochod nie wjechal. To wstyd dla wladz miasta, aby przez lata zaniedban miejsce pamieci w samym centrum miasta wygladalo dokladnie tak jak amfiteatr. Zamiast tracic pieniadze na nikomu niepotrzebne termy powinno sie te srodki skierowac wlasnie tutaj.Data dodania komentarza: 5.11.2024, 01:23Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?Autor komentarza: UbezpieczonyTreść komentarza: To chyba razem prowadziliśmy tego 4dzika 🤣 co racja to racja, płacimy podatki, sratki, wywóz kur śmieci sortowanych itd. to zapraszam do sprzątania pomnika.Data dodania komentarza: 4.11.2024, 23:54Źródło komentarza: Lubań. Pomnik po niedzielnym wypadku nieposprzątany, dlaczego?
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama