Te kolorowe dania w płynie może przyrządzić każdy, bo ich wykonanie jest bardzo proste. Popularne zupy przyrządza się w ten sam sposób - do składników bazowych dodając jedynie różne warzywa. Podpowiemy, jak w prosty sposób ugotować zdrowy posiłek.
Jak przygotować zupę?
Składniki na uniwersalną bazę (3-litrowy garnek):
- pęczek włoszczyzny*,
- 500 gramów mięsa drobiowego lub wieprzowego,
- kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
- kilka liści laurowych,
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą aż zostanie przykryte. Gotować aż całkowicie zmięknie.
2. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Białą część pora pokroić w cienkie paski.
3. Po ok. 30 minutach gotowania do gotującego się mięsa dołożyć starte warzywa.
4. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku.
Zupa pomidorowa
Aby przyrządzić zupę pomidorową, należy pod koniec gotowania wywaru dodać pokrojone, świeże pomidory (ok. 1 kg) bądź gotowy przecier lub passatę (500 ml). Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem.
Dlaczego warto ją jeść?
Jest bogactwem witamin C, E oraz K i folianów oraz beta-karotenu. Pomidory to także źródło potasu. Takie wartości odżywcze wzmocnią przeziębiony organizm.
Zupa ogórkowa
Zupę ogórkową uzyskamy, łącząc wcześniej przygotowaną bazę ze startymi ogórkami kiszonymi (500 g) i wodą z ich fermentacji (500 ml). Najczęściej podawana jest z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę, które należy ugotować razem z warzywami.
Wartości odżywcze
Ogórki kiszone nie mają sobie równych, a zupa z nich przyrządzona uzbroi organizm w witaminy: A, C, i K oraz w fosfor, mangan i potas. Wysoka zawartość magnezu podnosi oporność organizmu.
Krupnik
To chyba najmniej skomplikowana zupa, bo jej siła tkwi w podstawowych warzywach. Do wywaru wystarczy dodać kaszę jęczmienną (50 g) i 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę (już na etapie gotowania warzyw). Bardziej wybredni smakosze mogą opcjonalnie dodać kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub garść suszonych grzybów.
Smaczna i zdrowa
Dzięki kaszy zupa staje się zawiesista i treściwa. Jej skład to samo zdrowie, bo gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, cynk, żelazo i miedź.
Każdą zupę możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki.
* Wiele warzyw zostało sprowadzonych do Polski z Włoch przez królową, stąd wzięła się nazwa.
Przykładowy zestaw włoszczyzny:
- 3-4 korzenie marchwi
- 2-3 korzenie pietruszki
- 1/4 niedużej bulwy selera korzeniowego
- 1/8 małej główki kapusty włoskiej
- 1 por (biała część)
- 1-2 małe cebule
Przy sporządzaniu wywarów jarskich zazwyczaj odrzuca się kapustę i cebulę. W przypadku wywarów mięsnych, zwłaszcza rosołu, często opala się cebulę nad ogniem aż do spalenia, w celu uzyskania wyraźniejszego smaku i ciemniejszego koloru.
Napisz komentarz
Komentarze