Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 16:03
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Pomidorowa, ogórkowa, krupnik. Z tymi przepisami na pewno wyjdą

I to wyjdą na zdrowie! Zmienna w ostatnim czasie pogoda może powodować obniżenie naszej odporności, a co za tym idzie, infekcje i przeziębienie. Z pomocą mogą przyjść zupy, które od pokoleń stawiają na nogi dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom.
Pomidorowa, ogórkowa, krupnik. Z tymi przepisami na pewno wyjdą

Autor: iStock

Te kolorowe dania w płynie może przyrządzić każdy, bo ich wykonanie jest bardzo proste. Popularne zupy przyrządza się w ten sam sposób - do składników bazowych dodając jedynie różne warzywa. Podpowiemy, jak w prosty sposób ugotować zdrowy posiłek.

Jak przygotować zupę?

Składniki na uniwersalną bazę (3-litrowy garnek):

  • pęczek włoszczyzny*,
  • 500 gramów mięsa drobiowego lub wieprzowego,
  • kilkanaście ziarenek ziela angielskiego,
  • kilka liści laurowych,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać wodą aż zostanie przykryte. Gotować aż całkowicie zmięknie.
2. Marchew, seler i pietruszkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Białą część pora pokroić w cienkie paski.
3. Po ok. 30 minutach gotowania do gotującego się mięsa dołożyć starte warzywa.
4. Wywar doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zupa pomidorowa

Aby przyrządzić zupę pomidorową, należy pod koniec gotowania wywaru dodać pokrojone, świeże pomidory (ok. 1 kg) bądź gotowy przecier lub passatę (500 ml). Najlepiej smakuje z makaronem lub ryżem.

Dlaczego warto ją jeść?

Jest bogactwem witamin C, E oraz K i folianów oraz beta-karotenu. Pomidory to także źródło potasu. Takie wartości odżywcze wzmocnią przeziębiony organizm.

Zupa ogórkowa

Zupę ogórkową uzyskamy, łącząc wcześniej przygotowaną bazę ze startymi ogórkami kiszonymi (500 g) i wodą z ich fermentacji (500 ml). Najczęściej podawana jest z ziemniakami pokrojonymi w drobną kostkę, które należy ugotować razem z warzywami.

Wartości odżywcze

Ogórki kiszone nie mają sobie równych, a zupa z nich przyrządzona uzbroi organizm w witaminy: A, C, i K oraz w fosfor, mangan i potas. Wysoka zawartość magnezu podnosi oporność organizmu.

Krupnik

To chyba najmniej skomplikowana zupa, bo jej siła tkwi w podstawowych warzywach. Do wywaru wystarczy dodać kaszę jęczmienną (50 g) i 3 średniej wielkości ziemniaki pokrojone w kostkę (już na etapie gotowania warzyw). Bardziej wybredni smakosze mogą opcjonalnie dodać kilka pokrojonych w plastry pieczarek lub garść suszonych grzybów.

Smaczna i zdrowa

Dzięki kaszy zupa staje się zawiesista i treściwa. Jej skład to samo zdrowie, bo gromadzi mnóstwo wartości odżywczych, m.in.: witaminy z grupy B, niacynę, witaminy A i E, cynk, żelazo i miedź. 

Każdą zupę możesz udekorować koperkiem lub natką pietruszki.

* Wiele warzyw zostało sprowadzonych do Polski z Włoch przez królową, stąd wzięła się nazwa. 
Przykładowy zestaw włoszczyzny:

  • 3-4 korzenie marchwi
  • 2-3 korzenie pietruszki
  • 1/4 niedużej bulwy selera korzeniowego
  • 1/8 małej główki kapusty włoskiej
  • 1 por (biała część)
  • 1-2 małe cebule

Przy sporządzaniu wywarów jarskich zazwyczaj odrzuca się kapustę i cebulę. W przypadku wywarów mięsnych, zwłaszcza rosołu, często opala się cebulę nad ogniem aż do spalenia, w celu uzyskania wyraźniejszego smaku i ciemniejszego koloru.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
Andrzejki
sport
Festiwal Kobiet
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama