Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 19:40
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Czas na rabarbar. Przepisy na ciasto, kompot, dżem i sałatkę

Kwaśny i zdrowy. Nadeszła pora na rabarbar i tym samym pora na kompoty czy ciasta z tym warzywem.
Czas na rabarbar. Przepisy na ciasto, kompot, dżem i sałatkę

Autor: iStock

Obecny jest już na targowiskach i sklepach od jakiegoś czasu, choć cena niespecjalnie zachęca do kupna. Kilogram rabarbaru kosztuje ok. 12 złotych, ale można znaleźć oferty też i za 6 złotych. Lecz nawet przy wyższej cenie warto rabarbar kupić, bo to stała pozycja w letnim menu. Można dodać go do sałatek, piecze się z nim ciasta, a przede wszystkim w letnie dni sprawdzi się w postaci kompotu. I jeszcze jedno: rabarbar otwiera sezon na robienie dżemów. Oto kilka sprawdzonych przepisów.

Sałatka z kurczakiem i rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • oliwa,
  • przyprawy, sól, pieprz,
  • filet z kurczaka,
  • oliwa,
  • czosnek,
  • majonez,
  • jogurt naturalny,
  • koper,
  • pomidory koktajlowe
  • sałata.

Mięso z kurczaka należy przyprawić i ugrillować lub upiec, a następnie pokroić w kostki. Potem kurczak wraca na patelnię, ale dodajemy do niego rabarbar – połowę łodygi pokrojonej w kostkę podobnej wielkości, jak mięso. Wszystko lekko podsmażyć przez parę minut. Majonez, jogurt i czosnek mieszamy ze sobą i dodajemy odrobinę oliwy.

Do salaterki wkładamy sałatę (może być miks sałat), pokrojone pomidory, a na to zawartość patelni wraz z wytrąconym wywarem. Całość polewamy sosem czosnkowym i posypujemy koprem.

Placek z rabarbarem

Składniki:

  • rabarbar,
  • mały kubek jogurtu naturalnego,
  • 600 g mąki pszennej,
  • 200 g cukru,
  • opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 jajka,
  • szklanka oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Umyty i obrany rabarbar kroimy na plastry o grubości ok 1 cm i zajmujemy się ciastem. Mieszamy najpierw suche składniki, a następnie dodajmy mokre. Całość ma połączyć jogurt. Przygotowane ciasto wylewamy na blachę i układamy na wierzchu rabarbar. Pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach C. Po wyjęciu ciasto można posypać cukrem pudrem.

Kompot z rabarbaru

Składniki:

  • 500 g rabarbaru,
  • 200 g cukru,
  • półtora litra wody.

Wodę z cukrem zagotować, a następnie dodać umyty i pokrojony rabarbar. Po ponownym zagotowaniu trzymać na ogniu przez ok. 10 – 15 minut. Podawać schłodzony. Można dodać listek mięty.

Dżem z rabarbaru

Składniki:

  • 1 kg rabarbaru,
  • 500 g cukru.

Umyty, pokrojony rabarbar wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Odczekać ok. 15 minut i zacząć to powoli gotować. Najpierw na większym ogniu, następnie na mniejszym. Co jakiś czas należy zawartość garnka przemieszać. Powinno się to gotować około godziny, aż odparuje woda i całość zgęstnieje. Po ostudzeniu zawartość garnka przełożyć do słoików i je pasteryzować. Można też podawać świeży dżem.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklamadotacje rpo
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama