Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 24 kwietnia 2025 22:11
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Wiosną półki sklepowe uginają się od sezonowych warzyw i owoców. W czerwcu królują przede wszystkim młode ziemniaki, świeże ogórki, fasolka szparagowa i agrest. Jak wykorzystać je, przyrządzając uwielbiane, tradycyjne potrawy? Podajemy kilka prostych porad.
Czerwiec warzywami stoi. Gotujemy sezonowe potrawy

Autor: iStock

Młode ziemniaki trzeba traktować w wyjątkowy sposób

Swój najlepszy smak uwalniają gotowane w całości, ale trzeba poświęcić im trochę więcej uwagi. Zamiast obierać delikatną skórkę, należy zetrzeć ją delikatnie, np. szorstką, czystą ścierką. To podstawa wiosennego obiadu. Można przyrządzić je, np. gotując tradycyjnie w osolonej wodzie lub piekąc ok. godziny zawinięte w folię aluminiową w 180 st. C. z ulubionymi, suszonymi ziołami. Zamiast mięsa, warto podać z młodymi ziemniakami jajko sadzone na maśle – wystarczy roztłuc je nad patelnią z rozgrzanym tłuszczem i smażyć ok. 4 minuty, aż zetnie się białko a żółtko zgęstnieje.

Sezonowe dodatki

Kiedy wiemy już jak przyrządzić bazę z ziemniaków i jajka, czas wybrać dodatki. Czerwiec obfituje w świeże ogórki i fasolkę szparagową. Można podać je w tradycyjnej formie lub nieco urozmaicić.

Świetnym pomysłem będzie znana wszystkim mizeria. Świeże ogórki obieramy i ścieramy na podłużnym ostrzu tarki. W ten sposób powstają plasterki. W podstawowej wersji wystarczy doprawić je do smaku cukrem, sokiem z cytryny i solą, a na koniec dodać śmietanę lub jogurt naturalny. W wersji bogatszej mizeria doskonale smakuje również z posiekanym koperkiem, pokrojoną drobno zieloną cebulką i szczypiorkiem, świeżą rzodkiewką, pokrojoną w cienkie krążki świeżą cukinią i czerwoną papryką posiekaną w drobną kostkę. Niektórzy dodają też starte różyczki brokuła i kalafiora, poszarpane liście sałaty lub prażone ziarna słonecznika. Tu nie ma ograniczeń. Możemy eksperymentować z ulubionymi dodatkami do woli.

Fasolka szparagowa doskonale łączy się smakowo z lubczykiem. A do tego jest łatwa w przygotowaniu. Należy poodcinać jej końcówki z obu stron, a następnie ugotować w osolonej wodzie do uzyskania miękkości. Tradycyjnie podaje się ją z zasmażką (masło podsmaża się na patelni z bułką tartą). Proponujemy jednak zamiast tego dodać do ciepłego warzywa dwie łyżki prawdziwego masła i łyżkę suszonego lubczyku. To bardzo lekkie i przyjemne połączenie, a przyprawa ta uznawana jest za jeden z najpopularniejszych afrodyzjaków, dlatego popołudnie po takim obiedzie może być wyjątkowo przyjemne.

Do picia kompot z agrestu

Wiosenny obiad jest już gotowy, dlatego warto przygotować do picia coś wyjątkowego. Najprostszy będzie kompot z sezonowego agrestu, który nie tylko doskonale smakuje, ale jest również źródłem wielu witamin i innych wartości odżywczych. Aby go przygotować, trzeba owoce umyć, wrzucić do wrzątku i gotować jeszcze przez ok. 15 minut z dodatkiem cukru. Woda musi zakrywać owoce, a im więcej ich użyjemy, tym smak będzie bardziej wyrazisty.

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Kobiety Kobietom
Zajęcia korekcyjne
warsztaty
rajd rowerowy
Rolki
owd
Wystawa Magdalenki
Szkrab
noc muzeów
LAWA
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
KOMENTARZE
Autor komentarza: AndreTreść komentarza: To po co ta unia nakazy i zakazy kontrole na granicy chyba jest gorzej niż jak wchodziliśmy do tej teraz pseudo Unii.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 21:42Źródło komentarza: Granica znów stoi. Korek na A4 sięgnął 15 km, zablokowane także inne przejściaAutor komentarza: HonzaTreść komentarza: Przy okazji - czy w tym temacie też wielebne mniszki coś tam macie? Bolesne milczenie Kościoła. Za drzwiami pralni sióstr magdalenek działa się tragedia... 10 pralni Św. Marii Magdaleny pod opieką katolickich zakonów prało brudną bielizną w Irlandii w latach 1922-96. Państwo, Kościół lub rodziny wysłały do obozów pracy 10 000 kobiet wbrew ich woli. W konserwatywnej Irlandii azyle sióstr magdalenek były powszechnie akceptowaną przez społeczeństwo i władze instytucją, która pozwalała pozbyć się niewygodnych („upadłych”). „Pralnie” zaczęły znikać wraz ze zmianami w życiu społecznym, a także, kiedy przestały być opłacalne. Ostatni azyl zamknięto 25 września 1996 roku.Data dodania komentarza: 24.04.2025, 21:31Źródło komentarza: Wystawa "Przetrwać na przekór losowi"Autor komentarza: YettiTreść komentarza: Nie zapisał się ten Santo Subito zbyt chlubnie w tym swoim pontyfikacie, a jeszcze mu nasz Duduś zafundował dzień żałoby. Tymczasem 1. Nie wskazał Rosji jako agresora a miał okazję jako - niby prawy chrześcijanin; 2. Nie udostępnił archiwów w sprawach pedofilów i innej maści seks dewiantów; 3. Nie wyeliminował z szeregów kapłaństwa zboczeńców seksualnychData dodania komentarza: 24.04.2025, 21:08Źródło komentarza: Papież Franciszek nie żyje. Świat żegna Ojca ŚwiętegoAutor komentarza: AnnaTreść komentarza: jest po kilka na każdym piętrze więc nie kłam PO*****Data dodania komentarza: 24.04.2025, 20:42Źródło komentarza: Poprosiliśmy burmistrza Lubania o wywiad. Czekamy na Wasze pytania
ReklamaPowiat Lubań
Reklama