Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
wtorek, 5 listopada 2024 11:24
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie?

Kilka prostych przepisów na ryby. Zapewniamy, że te dania wyjdą każdemu.
Jak łatwo przyrządzić rybę - burger, zapiekanka, a może lin w śmietanie?

Autor: News4Media

Chronią przed alergiami, wpływają na pamięć, pomagają zadbać o wzrok. To tylko kilka zalet jedzenia ryb, a za wiele z tych spraw odpowiadają zawarte w tym mięsie kwasy omega-3. Dodatkowo obniżają poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi, co pomaga uniknąć miażdżycy. Wszystkie też badania dowodzą, że jedzenie ryb sprzyja obniżaniu ciśnienia i chorób tym spowodowanych. Zatem jak jeść, to ryby. Może właśnie dziś?

Oto kilka przepisów na dania, które na pewno zadowolą nawet najwybredniejszych.

Lin w śmietanie

Składniki:

  • lin,
  • masło,
  • łyżka mąki,
  • szklanka śmietany,
  • sól, pieprz.

Rybę należy umyć i oczyścić, a następnie natrzeć solą i pieprzem. Można dodać przyprawę do ryb. Tak przygotowana musi odstać kilka godzin.

Na patelni, na roztopionym maśle rybę obsmaża się z obu stron na złoto. Następnie lina trzeba włożyć do brytfanny i polanego śmietaną piec 20 minut w temperaturze 170 st. C.

Pstrąg ze szpinakiem

Składniki:

  • 2 pstrągi,
  • makaron tagliatelle,
  • liście szpinaku,
  • oliwa,
  • białe wino,
  • 1 łyżka miodu,
  • czosnek, cynamon, sól, pieprz.

Zacząć trzeba od ugotowania makaronu z dodatkiem łyżki oliwy. W międzyczasie należy sparzyć wrzątkiem szpinak i go posiekać. Smaży się go krótko na patelni, z dodatkiem czosnku, 100 ml wina, miodu, cynamonu i pieprzu.

Zajmując się rybami, trzeba je pokroić w dzwonka, posolić i usmażyć na maśle. W brytfannie najpierw wykłada się makaron, na nim szpinak i na to pstrąga. Wystarczy piec 10 minut w temperaturze 200 st. C.

Rybny burger

Składniki:

  • filety z łososia,
  • bulion warzywny,
  • sól, pieprz,
  • majonez,
  • cebula, pomidor, ogórek, sałata,
  • wędzony boczek,
  • bułki.

Filety należy zmielić, wymieszać z bulionem i przyprawami. Na koniec dodaje się posiekaną cebulę. Formuje się z tego kotlety i smaży na patelni na chrupko.

Podaje się to w opieczonej bułce z warzywami - według uznania - i majonezem. Między rybę a pieczywo wkłada się plaster wędzonego boczku.

Zapiekanka z tuńczykiem

Składniki:

  • tuńczyk,
  • cebula, pomidory,
  • oliwa,
  • sól, pieprz, czosnek,
  • ryż,
  • jajko,
  • żółty ser.

Cebulę należy zeszklić na maśle i dodać czosnek. Podlewa się to wodą i dodaje ryż. Gotuje się tak długo, aż ziarna wchłoną płyn.

Tuńczyka z puszki trzeba odsączyć, a jeśli to tusza, to drobno pokroić. Pomidory trzeba obrać ze skóry i pokroić. Wszystko to miesza się z ryżem, doprawia i dodaje się całe jajko.

W naczyniu żaroodpornym całość posypuje się serem i piecze ok. 25 minut w temperaturze 190 st. C.

Zamiast ryżu można użyć makaronu.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz
Komentarze
Andrzej 09.07.2021 15:34
Złapie to wody nie będę żałował.

Andrzej 06.07.2021 18:39
Wszystko super że promujecie spożywanie ryb. Lecz najlepiej jak pozyskamy ryby ze sklepu!! W okolicy Lubania jest plaga kłusowników którzy okradają stawy hodowlane . Pan T*******  i spółka kradną ryby a policja lata tylko że nietrzeźwymi rowerzystami i kontrolują covidian .

Zenek 09.07.2021 11:25
W Miloszowie pod granica klusownictwo to normalka

Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
wystawa
konkurs poetycki
11 listopada
manukultura
Wędrowiec
11 Listopada
Chagall
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama