Składniki:
- 200g ryżu basmati Britta
- 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
- 1 czerwona papryka pokrojona w paski
- 1 zielona papryka pokrojona w paski
- 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
- 10 orzechów nerkowca w całości
- 2 ząbki czosnku starte na tarce
- 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
- 2 łyżki jogurtu
- 1 łyżka posiekanej natki kolendry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka garam masala
- 2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki chili
Przygotowanie:
- Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
- Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
- Podajemy posypane kolendrą
Napisz komentarz
Komentarze