Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 listopada 2024 04:31
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Byriani - klasyczne danie kuchni indyjskiej

Kuchnia indyjska to prawdziwa rewia smaków i aromatów. Polecamy przepis na byriani – klasyczne danie indyjskiej kuchni. Ryż basmati, mnóstwo warzyw, przypraw i ziół. Sami spróbujcie! Smacznego!
Byriani - klasyczne danie kuchni indyjskiej

Składniki:

  • 200g ryżu basmati Britta
  • 1 czerwona cebula pokrojona w piórka
  • 1 czerwona papryka pokrojona w paski
  • 1 zielona papryka pokrojona w paski
  • 2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w ćwiartki
  • 10 orzechów nerkowca w całości
  • 2 ząbki czosnku starte na tarce
  • 2 cm korzenia imbiru obranego i startego na tarce
  • 2 łyżki jogurtu
  • 1 łyżka posiekanej natki kolendry
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka garam masala
  • 2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki chili

Przygotowanie:

  1. Ryż należy wypłukać pod bieżącą wodą. I namoczyć przez 20 minut.
  2. Na dużej głębokiej patelni z przykrywką rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się delikatnie przyrumieni, dodajemy paprykę i ziemniaki, całość smażymy przez minutę. Do biryani dodajemy jogurt czosnek i imbir, smażymy przez kolejną minutę. Dodajmy przyprawy i namoczony ryż. Zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody zasypujemy ziołami, przykrywamy i gotujemy przez 12 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień i pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
  3. Podajemy posypane kolendrą

Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama