Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 29 listopada 2024 02:57
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Te kiszone warzywa mogą cię zaskoczyć. Trzy niecodzienne przepisy

Kiszone ogórki czy tradycyjna kiszona kapusta to już przeżytek. Teraz kisi się o wiele więcej warzyw. Zobacz trzy niecodzienne przepisy na proste domowe kiszonki.
Te kiszone warzywa mogą cię zaskoczyć. Trzy niecodzienne przepisy

Autor: fot. iStock

Kiszenie żywności to bardzo stary sposób na przedłużenie jej przydatności do spożycia i długotrwałe przechowywanie. Co ważne, sposób ten ma dobroczynny wpływ na zdrowotne właściwości danych produktów, dlatego jest tak ceniony przez wielu smakoszy. Kiszonki to doskonałe źródło witamin oraz minerałów, a także błonnika. Sięgając po nie, wspieramy funkcjonowanie naszego układu pokarmowego i przywracamy równowagę mikroflory jelitowej.

Kiszona rzodkiew

Składniki:

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 4 gałązki kopru
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej 
  • 2 łyżeczki pieprzu kolorowego
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Rzodkiewki umyć i obrać. Ułożyć ciasno w wyparzonych słoikach, przekładając obficie ziołami i przyprawami. Sól rozpuścić w przegotowanej wodzie i ostudzić. Zalać rzodkiewki, tak by nie wystawały ponad powierzchnię płynu. Przykryć małym talerzykiem. Słoiki zostawić w ciepłym, ciemnym miejscu na okres 3 - 7 dni (każdego kolejnego dnia rzodkiewki będę kwaśniejsze, podobnie jak ogórki małosolne). Po tym czasie słoiki zakręcić i przechowywać w lodówce.

Kiszony czosnek

Składniki:

  • 10 główek czosnku polskiego
  • korzeń chrzanu
  • kilka ziarenek ziela angielskiego
  • łyżeczka pieprzu ziarnistego
  • 3 liście laurowe
  • 4 gałązki kopru
  • łyżeczka gorczycy
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
  • 1 litr wody

Przygotowanie:

Czosnek obrać i podzielić na ząbki. Na dno każdego wyparzonego słoika ułożyć 2 kawałki obranego korzenia chrzanu, 5-6 ziarenek pieprzu, ziele angielskie, pół liścia laurowego, i 1/4 łyżeczki gorczycy. Ząbki czosnku ułożyć w słoiku, na wierzch dodać koper. Zagotować wodę z solą i zalać słoiki. Zakręcić i przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Kiszone pomidory

Składniki:

  • 2 kilogramy pomidorów
  • korzeń chrzanu
  • 2 łyżki stołowe soli kamiennej niejodowanej
  • 10 ząbków czosnku
  • gałązka kopru

Przygotowanie:

Pomidory umyć i osuszyć, czosnek i chrzan obrać, a koper opłukać. Na dno wyparzonych słoików włożyć po 2 ząbki czosnku, odrobinę kopru i kawałek chrzanu. Na to układać pomidory, a na wierzch znów ułożyć warstwę ziół i przypraw. Zagotować wodę  z solą i gorącym roztworem zalać słoiki. Zakręcić i odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie, gdy ustanie burzliwa fermentacja, słoiki można wynieść np. do piwnicy.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPizzeria Marezo Lubań
Reklama