Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
czwartek, 28 listopada 2024 22:43
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaNeoPunkt Lubań sprawdź na Allegro

Sezon na śliwki - trzy proste przepisy (schab, ciasto i kompot)

Trwa sezon na aromatyczne śliwki. W kuchni można je wykorzystać zarówno na słono jak i na słodko. Podpowiadamy, jakie potrawy przygotować z wykorzystaniem tych sezonowych owoców.
Sezon na śliwki - trzy proste przepisy (schab, ciasto i kompot)

Autor: iStock

Szukasz pomysłu na obiad? Mamy dla ciebie trzy proste przepisy z wykorzystaniem pysznych śliwek węgierek. Przed użyciem koniecznie umyj owoce i sprawdź, czy nie są robaczywe.

Schab ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu środkowego bez kości
  • kilka świeżych śliwek węgierek
  • 2 łyżki smalcu
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek, pieprz, sól, świeży rozmaryn

Przygotowanie:

Ząbki czosnku obrać i przeciąć na pół, schab nakłuć w kilku miejscach nożem i wcisnąć czosnek. Natrzeć mięso solą, pieprzem i solidną ilością majeranku. Na patelni rozgrzać łyżkę smalcu i obsmażyć schab z każdej ze stron na złoty kolor. Na spód naczynia żaroodpornego włożyć łyżkę smalcu i kilka gałązek rozmarynu. Na to ułożyć mięso i obłożyć je połówkami śliwek bez pestek. Piec bez przykrycia ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do 170 stopni Celsjusza. Następnie przykryć naczynie pokrywką i piec kolejna godzinę. Gotowe. Schab kroić w grube plastry. Można podawać także na zimno do kanapek.

 

Ciasto z kruszonką i śliwkami

Składniki:

  • 325 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 800 g śliwek węgierek

Przygotowanie:

125 g masła roztopić i ostudzić, następnie wymieszać z 1 szklanką mąki oraz 1/2 szklanki cukru. Tak przygotowaną masę na kruszonkę wstawić do zamrażarki. Śliwki opłukać, osuszyć, przekroić wzdłuż na połówki lub ćwiartki, usunąć pestki. Piekarnik nagrzać do 180 stopni Celsjusza. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Mikserem utrzeć 200 g masła z cukrem pudrem na gładką i puszystą masę. Nie przerywając ucierania, dodawać kolejno po jednym jajku. Następnie dodawać stopniowo przesianą mąkę (1 szklankę) z proszkiem do pieczenia i miksować już na mniejszych obrotach do połączenia się składników. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać powierzchnię, rozłożyć na górę śliwki i zetrzeć kruszonkę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 60 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.
 

Kompot śliwkowy

Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek
  • około 4-5 łyżek cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l wody

Przygotowanie:

Śliwki umyć i wydrylować z pestek. Wrzucić do garnka i zasypać cukrem. Całość zalać wodą, dodać sok z cytryny i gotować aż owoce będą miękkie (min. 20 minut).

 


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
manukultura
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama