Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 20:12
Reklama dotacje rpo
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Jesień w słoiku. Proste przepisy na kompoty z sezonowych owoców

W październiku na straganach królują gruszki, jabłka, pigwy i maliny. Teraz jest dobry czas na zamknięcie owoców natury w słoikach, aby móc cieszyć się nimi zimową porą. Jednym z najprostszych sposobów na to jest przygotowanie kompotów. Oto kilka prostych przepisów.
Jesień w słoiku. Proste przepisy na kompoty z sezonowych owoców

Autor: iStock

Kompot z gruszek

Składniki:

  • kilogram dowolnych gruszek
  • litr wody
  • 4 łyżki miodu
  • goździki (2-3 do każdego słoika)

Przygotowanie:
1. Owoce umyć, obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na cztery lub osiem części, aby zmieściły się w słoiku. Tak przygotowane ułożyć je ciasno w naczyniu.
2. Wodę gotować razem z miodem do momentu, aż się rozpuści. Następnie zalać wcześniej przygotowane owoce do wysokości 2/3 słoika i dodać goździki.
3. Zakręcic i ustawić naczynia w dużym garnku, wlać do niego wodę tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, po czym odstawić je do góry dnem aż wystygną. Wklęsłe wieczko świadczy o prawidłowym zamknięciu.
Wskazówka
Kompot z jabłek wykonujemy dokładnie w ten sam sposób, zamieniając jedynie bazowy składnik. Słoiki oraz nakrętki zawsze powinny być dokładnie oczyszczone i wyparzone.


Kompot z malin

Składniki:

  • kilogram malin
  • 4 łyżki miodu (opcjonalnie cukier)
  • pół litra wody

Przygotowanie:
1. Niemyte maliny ułożyć po równo w przygotowanych wcześniej słoikach.
2. Podzielony na jednakowe części miód lub cukier dodać do każdej z porcji.
3. Wodę zagotować i taką samą ilością wrzątku zalać owoce w każdym naczyniu.
4. Podobnie jak w poprzednim przepisie, słoiki należy pasteryzować przez 20 minut, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia pokrywką do dołu.


Kompot z pigwy

Składniki:

  •  kilogram pigwy
  •  8 łyżek stołowych miodu
  • 2 litry wody
  • goździki
  • cynamon

Przygotowanie:
1. Umyte i obrane owoce należy oczyścić z nasion, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotować wodę i dodać do niej miód oraz dwie łyżeczki cynamonu. Od czasu do czasu mieszać aż wytworzy się syrop o jednolitej konsystencji.
2. Podobnie jak gruszki i jabłka, pigwę ciasno ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach, a następnie zalać do połowy wodą z miodem. Do każdej porcji dołożyć po 2 – 3 goździki.
3. Zamknięte słoiki zagotować przez 20 minut i odstawić odwrócone do wystygnięcia.


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama