Kompot z gruszek
Składniki:
- kilogram dowolnych gruszek
- litr wody
- 4 łyżki miodu
- goździki (2-3 do każdego słoika)
Przygotowanie:
1. Owoce umyć, obrać i wyciąć z nich gniazda nasienne. Następnie pokroić na cztery lub osiem części, aby zmieściły się w słoiku. Tak przygotowane ułożyć je ciasno w naczyniu.
2. Wodę gotować razem z miodem do momentu, aż się rozpuści. Następnie zalać wcześniej przygotowane owoce do wysokości 2/3 słoika i dodać goździki.
3. Zakręcic i ustawić naczynia w dużym garnku, wlać do niego wodę tak, aby sięgała do ¾ wysokości słoików. Doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu przez 20 minut, po czym odstawić je do góry dnem aż wystygną. Wklęsłe wieczko świadczy o prawidłowym zamknięciu.
Wskazówka
Kompot z jabłek wykonujemy dokładnie w ten sam sposób, zamieniając jedynie bazowy składnik. Słoiki oraz nakrętki zawsze powinny być dokładnie oczyszczone i wyparzone.
Kompot z malin
Składniki:
- kilogram malin
- 4 łyżki miodu (opcjonalnie cukier)
- pół litra wody
Przygotowanie:
1. Niemyte maliny ułożyć po równo w przygotowanych wcześniej słoikach.
2. Podzielony na jednakowe części miód lub cukier dodać do każdej z porcji.
3. Wodę zagotować i taką samą ilością wrzątku zalać owoce w każdym naczyniu.
4. Podobnie jak w poprzednim przepisie, słoiki należy pasteryzować przez 20 minut, po czym odstawić do całkowitego ostudzenia pokrywką do dołu.
Kompot z pigwy
Składniki:
- kilogram pigwy
- 8 łyżek stołowych miodu
- 2 litry wody
- goździki
- cynamon
Przygotowanie:
1. Umyte i obrane owoce należy oczyścić z nasion, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. W międzyczasie zagotować wodę i dodać do niej miód oraz dwie łyżeczki cynamonu. Od czasu do czasu mieszać aż wytworzy się syrop o jednolitej konsystencji.
2. Podobnie jak gruszki i jabłka, pigwę ciasno ułożyć we wcześniej przygotowanych słoikach, a następnie zalać do połowy wodą z miodem. Do każdej porcji dołożyć po 2 – 3 goździki.
3. Zamknięte słoiki zagotować przez 20 minut i odstawić odwrócone do wystygnięcia.
Napisz komentarz
Komentarze