Grzaniec swoje zastosowanie znalazł już setki lat temu. Pomagał wówczas w walce z przeziębieniem, ale wierzono również, że odpędza złe duchy. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Ulubione, najlepiej półsłodkie lub półwytrawne wino należy podgrzać do temperatury nie wyższej niż 80 st. C. razem z ulubionymi dodatkami. Pod żadnym pozorem nie wolno doprowadzić do wrzenia, aby zachować dobroczynną moc składników. Najlepiej smakuje i utrzymuje temperaturę w glinianych kubeczkach. Oto przykładowe przepisy:
Pomarańcze, cynamon i miód
Składniki:
- butelka 750 ml ulubionego, czerwonego wina,
- pomarańcza,
- łyżeczka miodu,
- 3 goździki,
- pół łyżeczki cynamonu.
Przygotowanie:
Pomarańczę umyć i pokroić w plastry. Połączyć w garnku wszystkie składniki i podgrzać do temperatury 60 – 80 st. C. Przelać do kubka i wypić zanim ostygnie.
Jabłka i kardamon
Składniki:
- butelka 750 ml ulubionego, czerwonego wina,
- słodkie jabłko,
- 2 owoce kardamonu,
- 5 goździków,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie:
Jabłko należy umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na małe kawałki. W garnku połączyć je z pozostałymi składnikami i podobnie jak w poprzednim przepisie podgrzać do temperatury 60 – 80 st. C. Przelać do mniejszego naczynia i wypić.
Śliwki i imbir
Składniki:
- 2 kilogramy śliwek,
- 4 łyżki miodu,
- pół litra wody,
- pół litra czerwonego wina,
- łyżka stołowa cynamonu,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 8 goździków.
Przygotowanie:
Łączymy ze sobą wszystkie płynne składniki, po czym zaczynamy podgrzewać je w garnku. Następnie dodajemy umyte i wyczyszczone z pestek śliwki oraz składniki sypkie. Całość utrzymujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy napój zacznie
Reklama
Reklama
Na chorobę ci grzane wino. Proste przepisy
Rozgrzewa, poprawia samopoczucie, działa ochronnie dla serca i obniża cholesterol. To tylko kilka zalet grzańca, który sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno – zimowym, chroniąc nas przed przeziębieniem i złym nastrojem.
- 30.10.2021 11:48 (aktualizacja 19.09.2023 07:12)
Napisz komentarz
Komentarze