Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
piątek, 22 listopada 2024 16:51
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaCentrum Drewna Gryfów - Profesjonalny skład drewna

Na chorobę ci grzane wino. Proste przepisy

Rozgrzewa, poprawia samopoczucie, działa ochronnie dla serca i obniża cholesterol. To tylko kilka zalet grzańca, który sprawdzi się szczególnie w sezonie jesienno – zimowym, chroniąc nas przed przeziębieniem i złym nastrojem.
Na chorobę ci grzane wino. Proste przepisy

Autor: iStock

Grzaniec swoje zastosowanie znalazł już setki lat temu. Pomagał wówczas w walce z przeziębieniem, ale wierzono również, że odpędza złe duchy. Jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Ulubione, najlepiej półsłodkie lub półwytrawne wino należy podgrzać do temperatury nie wyższej niż 80 st. C. razem z ulubionymi dodatkami. Pod żadnym pozorem nie wolno doprowadzić do wrzenia, aby zachować dobroczynną moc składników. Najlepiej smakuje i utrzymuje temperaturę w glinianych kubeczkach. Oto przykładowe przepisy:

Pomarańcze, cynamon i miód

Składniki:

- butelka 750 ml ulubionego, czerwonego wina,
- pomarańcza,
- łyżeczka miodu,
- 3 goździki,
- pół łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:

Pomarańczę umyć i pokroić w plastry. Połączyć w garnku wszystkie składniki i podgrzać do temperatury 60 – 80 st. C. Przelać do kubka i wypić zanim ostygnie.

Jabłka i kardamon

Składniki:

- butelka 750 ml ulubionego, czerwonego wina,
- słodkie jabłko,
- 2 owoce kardamonu,
- 5 goździków,
- łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki miodu.

Przygotowanie:

Jabłko należy umyć, obrać, oczyścić z gniazda nasiennego i pokroić na małe kawałki. W garnku połączyć je z pozostałymi składnikami i podobnie jak w poprzednim przepisie podgrzać do temperatury 60 – 80 st. C. Przelać do mniejszego naczynia i wypić.

Śliwki i imbir

Składniki:

- 2 kilogramy śliwek,
- 4 łyżki miodu,
- pół litra wody,
- pół litra czerwonego wina,
- łyżka stołowa cynamonu,
- 3 cm korzenia imbiru,
- 8 goździków.

Przygotowanie:

Łączymy ze sobą wszystkie płynne składniki, po czym zaczynamy podgrzewać je w garnku. Następnie dodajemy umyte i wyczyszczone z pestek śliwki oraz składniki sypkie. Całość utrzymujemy na wolnym ogniu do momentu, kiedy napój zacznie


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład pogrzebowy ZGiUK Lubań
manukultura
Chagall
Jarmark Radogoszcz
Andrzejki
Pchli targ
Andrzejki
sport
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama