Obecność pałeczek Salmonelli wykryły badania przeprowadzone przez Państwową Inspekcję Sanitarną, wykazały one ich obecność w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy, 200 g. Zakładów Mięsnych Łuków S.A.
Szczegóły dotyczące produktu:
Produkt – Tatar wołowy, 200 g
Numer partii: 3210312
Termin przydatności do spożycia: 03.12.2021
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów z partii objętej komunikatem. W przypadku wystąpienia po spożyciu wyżej wymienionego produktu bólów brzucha, gorączki, biegunki, odwodnienia, nudności lub wymiotów, należy skontaktować się z lekarzem. Informacje na temat objawów związanych z zakażeniem Salmonella zawarte są pod TYM linkiem.
Producent zadeklarował natychmiastowe zatrzymanie produkcji surowych wyrobów mięsnych, wykonanie dodatkowego mycia i dezynfekcji pomieszczeń produkcyjnych i maszyn, w tym dodatkowe zamgławianie środkiem dezynfekującym. Przed wznowieniem produkcji zostaną pobrane próby czystościowe. Ponadto zakład, w ramach działań własnych, dokona weryfikacji produkcji poprzez badania w kierunku Salmonella spp. 10 kolejnych partii produkcyjnych. Dodatkowo zakład poinformował wszystkich odbiorców w ramach nadzoru właścicielskiego.
Powiatowy Lekarz Weterynarii w Łukowie, pod którego nadzorem znajduje się producent, nakazał niezwłoczne rozpoczęcie wycofania produktu z rynku.
Napisz komentarz
Komentarze