Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarki
poniedziałek, 23 grudnia 2024 13:37
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Świąteczna kutia z ryżem

Kutia – pochodzące z regionów kresowych danie, które w wielu domach wliczane jest do 12 tradycyjnych wigilijnych potraw. Przygotowaliśmy nieco inne wydanie tej tradycyjnej potrawy świątecznej z dodatkiem ryżu parboiled, który z powodzeniem uzupełni kutię.

Autor: www.britta.pl

Składniki:

  • 1 saszetka ryżu parboiled (np. marki Britta)
  • 1 szklanka maku lub gotowej masy makowej
  • 2 łyżki miodu
  • 4 szt daktyli
  • 10 szt rodzynek
  • 4 suszone morele
  • 4 suszone śliwki
  • 6 łyżek płatków migdałów

Metoda:

Ryż ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Mak umieścić w garnku i dolać wody tak aby była 2cm ponad makiem, gotować przez 30 minut. Zmielić za pomocą robota kuchennego lub blendera. Jeśli używamy gotowego maku od razu przełożyć masę do naczynia.

Ciepły ryż oraz mak wymieszać z pozostałymi składnikami.

Smacznego!


Podziel się
Oceń

Napisz komentarz

Komentarze

Kuchcik 21.12.2021 12:55
Oo tak! Kutia z bialym ryżem z mojej kuchni z ksieginek sprawi, ze to beda Wasze najlepsze swieta. Polecam kutie na swieta!

Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaZakład Pogrzebowy Hades S.C. 24/h 600451593, 781791731
bal Mickiewicz
Sylwester
turniej
gry
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
ReklamaPowiat Lubań
Reklama