Przepis kulinarny
Pilaw z ryżem brązowym i krewetkami
Składniki:
- 100g brązowego ryżu (np. marki Britta)
- 20 dużych krewetek
- 3 ząbki czosnku drobno posiekanego
- 1 cebula szalotka drobno posiekana
- 10 szt. pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka płatków chili lub suszonego chili
- 1/2 cytryny
Metoda:
- Ryż należy ugotować zgodnie z instrukcją i odstawić.
- Na łyżce masła podsmażyć cebulę z czosnkiem przez minutę i dodać krewetki i chwilę podsmażyc.
- Po 5 minutach dodać pomidory, chili, natkę i koperek.
- Całość wymieszać i ściągnąć patelnię z ognia.
- Dodać ryż, doprawić solą, pieprzem i łyżką soku z cytryny.
- Przed podaniem podgrzać i podawać gorące.
Smacznego!
Napisz komentarz
Komentarze